Capak objasnio zbog čega se dopušta služenje vjerskih obreda: Ova mjera je vezana iz poštivanje želja i potreba vjernika za duhovnim mirom i potrebom

Od utorka u Hrvatskoj kreću strože mjere. Postojeće mjere se produžuju uz nekoliko novih restriktivnih mjera. Mjere će vrijediti od 22. prosinca do 8. siječnja, a službeno ih predstavlja Nacionalni stožer.

Uvedene su brojne mjere, a jedna od njih je i ona o održavanju misa.

“HZJZ priprema poseban dokument za vjerske događaje. Za svakog vjernika treba biti 7 m kvadratnih prostora i o tome mora biti obavijest na ulazu u crkvu”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao:

“Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Osim toga, sadržavat će i preporuke da se polnoćke i mise pomaknu ranije i završe do 22 sata, te da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak. Preporuča se odrediti klupe namijenjene vjernicima iz istog kućanstva i da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u upotrebi.”



Na pitanje zašto se ugostiteljskim objektima ne omogući takav tip rada, Capak je rekao:

“Zato što je to nemoguće. Uporno komuniciramo da mjerama nastojimo smanjiti kontakte da ne zabranimo određene aktivnosti koje su potrebne iz gospodarskih i drugih razloga. Ova mjera je vezana iz poštivanje želja i potreba vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan. Vjerska slavlja su dopuštena sa 25 osoba, ali za Badnjak i Božić smo dopustili da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, ali da vjernici mogu proslaviti blagdan.”

Više čitajte OVDJE.

Komentari