CAPAK O TESTOVIMA: Proširujemo tu mogućnost da se dijagnosticiranje bolesti COVID radi brzim antigenskim testovima na širokoj mreži testnih mjesta kojima pokrivamo širok teritorij RH

Foto: Tomislav Pavlek / POOL / HINA

U ministarstvu zdravstva održan je sastanak ministra Vilija Beroša s epidemiolozima te ravnateljima zavoda za javno zdravstvo i zavoda za zdravstveno osiguranje.

Zbog širenja omikron-varijante virusa i ograničenosti kapaciteta pri PCR testiranju, razgovaralo se o priznavanju i primjeni brzih antigenskih – BAT testova i novom lijeku protiv koronavirusa.

– Dosad je u Hrvatskoj aplicirano 106 doza u različitim ustanovama ovog lijeka i preliminarni podaci su zaista dobri. Kao što znate taj lijek treba dati u ranoj fazi razvoja bolesti, rekao je ministar Beroš.

– Da se brzi antigenski testovi više ne moraju potvrđivati PCR-om osim u nekim slučajevima kada je potrebno, proširujemo tu mogućnost da se dijagnosticiranje bolesti COVID radi brzim antigenskim testovima na širokoj mreži testnih mjesta kojima pokrivamo širok teritorij RH, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.



Komentari