Capak nakon susreta s ugostiteljima: Lockdown je sada nemoguće provesti kao na proljeće, ali pojedine segmente je moguće

Sanjin Strukic/PIXSELL

U izjavama medijima nakon susreta epidemiologa i ugostitelja u četvrtka govorilo se i o tzv. adventskim punktovima.

“Mi se nadamo da je ovo vrhunac, uvijek je srijeda, četvrtak najveći broj testiranja i najveći broj zaraženih, svaki tjedan je to tako”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentiravši epidemiološku situaciju u zemlji.

Capak je sudjelovao na sastanku sa zagrebačkim ugostiteljima koji održavaju svoj 8. forum. Forum se zbog situacije održava virtualno, a na njemu ugostitelji s domaćim i stranim stručnjacima raspravljaju aktualnu situaciju u toj djelatnosti s naglaskom na utjecaje pandemije koronavirusa i održivost poslovanja te nove trendove u ugostiteljstvu.

“Mi smo se nadali da nećemo prijeći brojku od 3000, ali eto dogodilo se i to. Dakako da je to zabrinjavajuće i raspravljamo i tome što bismo eventualno dodatno mogli i kako. Ono što je najvažnije je da se zaštiti zdravstveni sektor od prepunjavanja, ali smatramo da još imamo dovoljno rezervi i što se tiče ležećih mjesta i respiratora. Ta situacija se prati iz sata u sat, imamo softver u koji bolnice upisuju stanje”, kazao je Capak.

Vezano za cjepivo i problem distribucije cjepiva koje se mora čuvati na -70 stupnjeva, Capak je kazao da su zaključili da se prema sporazumu s proizvođačem cjepivo može distribuirati u manjim količinama na suhom ledu, u kojem slučaju može stajati 15 dana. Nakon toga, rekao je, kada se izvadi, može u običnom frižideru stajati još pet dana.

“Mi smo izračunali da su naši kapaciteti takvi da ako nam proizvođač dostavi cjepivo Zavodima za javno zdravstvo, Zavodi imaju dovoljno vremena da cjepivo dostave svakom cjepiteljskom mjestu i onda na njemu ima pet dana da se obavi cijepljenje. A što se tiče vektorskog cijepiva nema nikakvih problema, ono se skladišti na 4 stupnja u frižiderima, kao i sva druga cjepiva”, kazao je Capak i naglasio da nema nikakvih potreba da se spekulira o potrebi skladištenja cjepiva u Ledu ili Luri.

“Imunološki zavod je do 2010. imao skladištenje i distribuciju cjepiva u Hrvatskoj, ali njihovi su kapaciteti ugašeni i ne mogu se tako brzo vratiti nazad”, rekao je Capak.

Vezano za brojke još je kazao da je osobno zabrinut zbog velikih brojki i istaknuo da nikad nije rekao da je lockdown neučinkovit nego da je rekao da je policijski sat neučinkovit te da ima kontraefekt. “Lockdown je sada nemoguće provesti kao na proljeće, ali pojedine segmente je moguće”, kazao je.

Zvonimir Šostar iz NZJZ “Dr. Andrija Štampar” je o mogućim strožim mjerama u samom Zagrebu rekao da će se pokušati “tražiti jedan fini balans između novog normalnog života i zaštite zdravlja” – konkretno nije htio ulaziti u detalje, već je rekao da će one biti raspravljene sutra na sastanku u petak. “Nastojat ćemo da ne budemo Grinchevi, ali da sačuvamo ljudima zdravlje”, kazao je.

Nera Pavić iz grada Zagreba je kazala da je brojnim ugostiteljima osim korone naštetio i potres, zbog čega je Zagreb ugostitelje oslobodio raznih davanja. “Želimo da ugostitelji budu slobodni u kreiranju nove ponude na svojim terasama da svi osjetimo taj duh Adventa”, kazala je i dodala da su u gradu otvoreni za rješavanje svih problema, prenosi RTL.

Govoreći ranije, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je komentirao situaciju vezano za ugostiteljstvo rekavši da epidemiološka situacija nije dobra, u cijelom svijetu i Europi. “Imamo sve veći i veći rast, mnoge nama susjedne zemlje su u ogromnim problemima. Činjenica je da i mi imamo rast, danas imamo više od tri tisuće.”

“Moramo zaštititi zdravstveni sustav i nastojati da što manje ljudi umre,” kazao je i dodao da je Hrvatska imala najbolju turističku sezonu na Mediteranu. “Puno ljudi je s povjerenjem došlo u Hrvatsku, a krajem kolovoza je iz raznih razloga se situacija počela pogoršavati, te su mnoge zemlje iskoristile priliku da vrate svoje ljude pod prijetnjom karantena”.

Zahvalio je ugostiteljima što su epidemiolozi imali odličnu suradnju s njima. ”Napravili smo mjere koje su bile učinkovite, a omogućile su ugostiteljskom sektoru da funkcionira preko ljeta. U jesenskom valu smo imali nekoliko dana pregovore oko novih mjera i usuglasili smo se. Moja je ocjena da imamo dobar epidemiološki okvir, koji omogućuje da taj sektor koliko toliko funkcionira. Naravno ne kao inače, ali u mnogim zemljama ne funkcionira uopće.”

Zvonimir Šostar iz NZJZ “Dr. Andrija Štampar” je rekao da je situacija vrlo ozbiljna. “U Zagrebu imamo jednu situaciju da je “stabilno puno”. Nemamo još skok, koji ćemo vjerojatno imati kada počnemo raditi s brzim testovima, međutim suradnja koju imamo sa zagrebačkim ugostiteljima je fantastična. Gradonačelnik je ipak uspio koliko-toliko spasiti Advent, jer ovo je godina preživljavanja ugostiteljskog sektora. Ovo je čuvanje radnih mjesta. Puno ljudi živi od ugostiteljskog zanata.”

Franz Letica, šef Udruženja ugostitelja Zagreb najavio je tzv. adventske punktove na kojima će se moći preuzeti hrana i nastaviti hodati ili će je se konzumirati na terasi. “Ne bismo imali klasičan advent, kućice i kobasice, ali to bi mogla kvalitetnija ponuda za naše goste.”

“Idemo se pokušati pridržavati epidemioloških mjera, ali mislim da će to biti jako dobro”, rekao je i dodao da očekuje da će se u tu akciju uključiti cijeli centar. “Tu će biti suveniri na Trgu, bez kućica”, kazao je Letica.

Komentari