Capak najavio nove mjere: Maske obvezne svugdje, nema okupljanja, lockdown i kazne nisu isključeni…

Foto: Tomislav Pavlek / POOL / HINA

Novi crni dan na “koronakalendaru” s 457 novih slučajeva, porastom broja hospitaliziranih na 385, 28 osoba na respiratoru i troje preminulih znak je da se nešto u Hrvatskoj mora promijeniti.

Iako Stožer službeno tek mora objaviti koje nove mjere stupaju na snagu, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za Večernji je list potvrdio mjere o kojima se već neko vrijeme govori.

Lockdown više nije isključen

“Od sljedećeg ćemo tjedna ograničiti broj osoba na okupljanjima, a bit će obavezno i nošenje maske u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim gdje se ne može držati fizička distanca. To su osnovne mjere koje će biti donesene, a s ugostiteljima već razgovaramo i dodatnim mjerama”, rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš je dan ranije objasnio kako će se pod otvorene prostore na kojima je obavezno nošenje maske ubrajati redovi ispred pošte i bankomata, autobusna i tramvajska stajališta… Beroš je izjavio i kako će kontrole biti učestalije, ali još se ne razmišlja o sankcijama iako se u medijima već nekoliko dana nagađa da bi se one koji ne poštuju mjere moglo kažnjavati, pa čak i novčanim kaznama od nekoliko stotina eura. No to je za sada demantirao i Krunoslav Capak.

“Mi i sada imamo mogućnost kažnjavanja, no uvijek smo razmišljali da je bolje apelirati na ljude i objašnjavati im korisnost maski. Ugostitelji žele da te provjere budu rigoroznije, tako da će kontrole i nadzor Državnog inspektorata i inspekcije civilne zaštite uistinu biti češći”, rekao je Capak za Večernji list.

Vojska diže šatore

“Iako se još donedavno mogućnost “lockdowna” potpuno odbacivala, a sada se već govori da ništa nije isključeno, Beroš je za medije izjavio da vrijeme za novo zatvaranje još nije došlo. – Zdravstveni sustav pomalo se puni. Oko 2 posto oboljelih treba respirator, a usprkos svim naporima, neki od njih podlegnu. Što je veći broj oboljelih, imat ćemo veći broj hospitaliziranih, no zdravstveni sustav još ima velike rezerve. Imamo oko 900 respiratora, a slijedi nam i nabava još dodatnih 260 invazivnih respiratora. Moramo biti spremni i na najteže situacije”, objasnio je Capak te se osvrnuo na pitanje ponovne aktivacije zagrebačke Arene.

Rekao je da to u ovom trenutku nije u planu, no prostor se može ponovno aktivirati ako se pokaže potreba.

U sklopu priprema zdravstvenog sustava za zimu, pripadnici HV-a u petak su počeli postavljati tri šatora za trijažu ispred KBC-a Zagreb. Dosad su vojni šatori postavljeni ispred Infektivne klinike, zagrebačkih bolnica Dubrava i Sestre milosrdnice te bolnica u Šibeniku, Zadru i Splitu.

Komentari