Capak: Nadamo se da ćemo moći govoriti o popuštanju mjera s dolaskom toplijeg vremena

Krunoslav Capak Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Cijepljenje profesionalnih djelatnika izvedbenih, glazbeno-scenskih i audio-vizualnih umjetnosti počela je u subotu u Zagrebu u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), od kojeg vlasti očekuju pozitivan učinak na stavove javnosti prema cijepljenju.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je novinarima da je ondje u subotu cijepljeno između 300 i 350 osoba i da HGZ dobro funkcionira kao punkt.

Iduću rundu, koja bi trebala bit sljedeći tjedan, ponovit ćemo ovdje, kad će biti veći broj glumaca, a potom ćemo dalje vidjeti u kojem ćemo prostoru to organizirati, kazala je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je da cijepljenje u Hrvatskoj dobro napreduje, te da se, ako budu dovoljno cijepljenja, razmišlja o organiziranju velikih i masovnih događaja na koji mogu doći osobe koje su cijepljene ili koje su testirane.



Postigli rekord u broju cijepljenja

To još nije sutra i prekosutra, ali o tome se razgovara, kazao je i dodao da će sve mjere ostati na snazi i neće se ništa mijenjati sljedećih nekoliko tjedana. S većim brojem cijepljenih i dolaskom toplijeg vremena nadamo se da ćemo moći govorit o popuštanju mjera i organiziranju većih susreta, kazao je.

Jučer smo postigli rekord, cijepili smo 53 tisuće osoba, čime je oboren rekord od prije tjedan dana kad je cijepljeno 47 tisuća ljudi, rekao je Capak. Dodao je kako se nada obaranju toga rekorda.

Svi se angažiraju oko toga da se cijepi što više ljudi. Naš cilj je to bude oko 55 posto ljudi, nadamo se više od toga i to bi bio početak mirnijeg i normalnije života, kazao je ravnatelja HZJZ-a, naglasivši kako se radi na edukaciji i snažnoj medijskoj kampanji.

Capak je kazao da je u turističkom sektoru, u kojem radi oko 65 tisuća djelatnika, cijepljeno njih nekoliko tisuća, te da HZJZ upućuje veći broj doze prema dalmatinskim i primorskim županijama te prema Istri, kako bi se cijepilo što više turističkih djelatnika.

Danas imamo 700 oboljelih manje nego prije nekoliko dana, i u silaznoj smo krivulji trećeg vala. Nadam se da će broj dnevno oboljelih pasti na nekoliko stotina ili jednu stotinu, kazao je i dodao da je po njegovoj procjeni Hrvatska utrošila između 85 i 90 posto doza koje je dobila.

Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek je izrazila nadu da će zahvaljujući cijepljenju tijekom ljeta biti moguće organizirati događanja s puno većim broj sudionika nego lani kad su bila ograničena na 1000 ljudi.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana prezentirana platforma za sigurnu organizaciju događaja, koja se nalazi na javnoj raspravi, te da u sljedećim tjednima planiraju organizirati nekoliko velikih događanja.

Sudjelovanje na tim događanjima bit će omogućeno posjetiteljima koji su cijepljeni, imaju negativan test ili koji su preboljeli Covid-19, kazala je i dodala da će se potom analizirati rizik zaraze.

U tjednom smo kontaktu s organizatorima, ali sve će ovisiti o tome koliki će se broj građana sljedećih tjedana cijepiti, kazala je ministrica Obuljen Koržinek i pozvala sve da sudjeluju na zbivanjima koje će prirediti hrvatski umjetnici.

Oni su dugo bez primanja pa time pokazujemo svoju privrženost njima i dajemo osobnu podršku da se ta industrija ponovo pokrene, zaključila je.

Komentari