Capak: Mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite koje su uvedene u svrhu sprječavanja širenja zaraze, vjerojatno će biti produljene

Bruno Konjevic / CROPIX

“U skladu s epidemiološkim uvjetima popuštat ćemo u onome što najviše smeta gospodarstvu, vjerojatno su to i dozvole za putovanja iz županije u županiju, općine u općinu, kao i ponovno uvođenje javnog prijevoza, otvaranje uslužnih djelatnosti uz organizaciju rada koja će osigurati određeni minimalni razmak… Socijalno distanciranje će sigurno ostati pravilo sve dok ne budemo imali cjepivo ili dok virus ne popusti. Morat ćemo mijenjati običaje”, objasnio je Krunoslav Capak kako će izgledati popuštanja uvedenih mjera.

Virus je doveo u pitanje goli život svakoga od nas, a žestoka borba s njime to kako ćemo zaraditi za kruh. Karantena i “lockdown” ne mogu biti trajna opcija, svi to znamo; gospodarstva posrću. No pitanje je u kojem trenutku vlade mogu i moraju početi popuštati stroga ograničenja te kako ćemo mi to živjeti u interregnumu, dok se ne pronađe cjepivo, lijek i/ili postigne imunitet dovoljno velikog dijela populacije. U međurazdoblju se podrazumijeva da je zemlja stavila virus pod kontrolu, ali rizik ponovnog rapidnog širenja zaraze i dalje postoji, kao i povratka u karantene, piše Jutarnji list.

To iduće razdoblje, čiji skromni početak neke vlade u Europi najavljuju za drugu polovicu travnja, mnogi opisuju kao čudnu “novu normalnost” na koju ćemo se morati priviknuti. Nije definirano do kraja kako će ona izgledati na dulje staze, ovisit će od zemlje do zemlje, kao što su varirale i mjere obuzdavanja virusa, ali sasvim je sigurno da ćemo se još niz mjeseci (ako ne i godinu ili dvije) morati vladati po novopropisanim zdravstvenim protokolima, odnosno strogim protokolima ponašanja, socijalnom distanciranju.

Mijenjat će se cijeli način življenja 

Morat ćemo promijeniti način na koji radimo, vježbamo, družimo se, kupujemo, brinemo se o svom zdravlju. Suočeni smo i s time da su u ovim trenucima ograničena neka ljudska prava, poput slobode kretanja, prava na rad i javno okupljanje, a nejasno je što nas po pitanju zaštite ljudskih prava i privatnosti čeka u budućnosti.



Kad je, u konzultaciji sa svojim kriznim stožerom, ovoga ponedjeljka donio odluku o popuštanju mjera, stopa novooboljelih bila je niskih 1,6 posto, a broj ljudi u bolnicama “stabiliziran”. Austrija je ušla u “lockdown” nekoliko dana prije Hrvatske, 16. ožujka, a broj novozaraženih je tada alarmantno rastao. Hrvatska još nije pred najavom “relaksacije”, naglašava ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, za to je nužan preduvjet pad broja novozaraženih, a to se još ne događa; mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite koje su uvedene na 30 dana 19. ožujka, u svrhu sprječavanja širenja zaraze, vjerojatno će biti produljene, kaže Capak, s mogućim modifikacijama.

Nije baš uvjeren da Austrija treba toliko žuriti s labavljenjem mjera. Capak kaže kako će u skladu s epidemiološkim uvjetima popuštati u onome što najviše smeta gospodarstvu, vjerojatno su to i dozvole putovanja iz županije u županiju, općine u općinu, kao i ponovno uvođenje javnog prijevoza, otvaranje uslužnih djelatnosti uz organizaciju rada koja će osigurati određeni minimalni razmak…

“Ali ništa od toga sada nije na stolu”, napominje. Moguće je da će epidemiološka situacija biti bitno bolja preko ljeta pa će, kako kaže, tada “moći plesati s mjerama”, ali socijalno distanciranje će sigurno ostati kao pravilo, sve dok ne budemo imali cjepivo, ili virus ne popusti. Morat ćemo mijenjati običaje, piše Jutarnji list.

Komentari