Capak: Kazne za kršitelje mjera između 100 i 200 eura

Krunoslav Capak Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Da će danas biti nešto manje od 4000 novozaraženih, rekao je ravnatelj hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na zdravstvenom kongresu Future Z. Potvrdio je i da će kazne za prekršitelje mjera biti između 100 i 200 eura.

Rekao je da projekcija Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatskoj predviđa ogroman rast i neizravnavanje krivulje do veljače.

Dotaknuo se i novih mjera koje su danas stupile na snagu.

“Kada smo uveli one mjere prije nešto više od 10 dana, počela nam se krivulja izravnavati, imali smo jedan blagi uspon krivulje i mislili smo da je to vrh. Međutim prošloga tjedna brojka nam je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mjere. Projekcije brojki nemamo, ali računamo da će se trend preokrenuti”, odgovorio je Capak, komentirajući pitanje do kada misli da će strože epidemiološke mjere biti na snazi.



Ne bi, kaže, prognozirao koja će to biti brojka, ali očekuju silazni trend.

“Onda je to već povoljni trend i može se razgovarati o nekom popuštanju”, dodao je. No, napominje da je cijela Hrvatska “debelo u crvenom”, ali da je pozicija Hrvatske što se tiče mortaliteta puno bolja od ostalih zemalja Europske unije, piše HRT.

“Kao što je poznato, mnoge od tih zemalja su unijele puno strože mjere i ranije nego mi, ali situacija im se ne popravlja”, dodao je.

Kao primjer iznosi Austriju koja je 2. studenog uvela gotovo potpuni “lockdown”, dok je Slovenija to učinila 25. listopada.

“Njihove brojke se ne poboljšavaju. Dapače, što se tiče mortaliteta imaju lošiju situaciju od Hrvatske”, rekao je.

Točno u podne najavljen je još jedan u nizu prosvjeda protiv epidemioloških mjera na gradskim trgovima, a istodobno je na snazi zabrana okupljanja više od 25 osoba. Kako to komentira?

“Ja sam uvijek protiv represivnih mjera. Mi smo epidemiolozi, redovito pratimo situaciju i predlažemo što bi trebalo napraviti da se situacija poboljša. Međutim, mislim da je u ovom trenutku sazrelo vrijeme da oni koji nisu spremni na odgovornost i solidarnost, budu kažnjeni. Ja nisam obaviješten o tom prosvjedu niti pratim tu situaciju, ali pretpostavljam da će se, ako bude više od 25 ljudi, reagirati, da će inspekcija civilne zaštite i drugi koji sudjeluju u nadzoru stožernih mjera na to reagirati. Ako ništa drugo, prema organizatorima”, rekao je.

Komentari