Capak: Javni prijevoz mogao bi biti jedna od prvih mjera koje će se ublažiti

Hrvatska u posebnom režimu zbog koronavirusa živi već mjesec dana, a čini se da je epidemiološka situacija kod nas prilično dobra pa se sve više nameće pitanje kada će se mjere početi ukidati.

Tome doprinose vijesti koje stižu iz Austrije koja je prva krenula s najavom postupnog ukidanja mjera, pa preko Slovenije, Njemačke, ali i Italije i Španjolske, dvije zemlje koje su u Europi najviše pogođene koronavirusom.

O ukidanju mjera i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj govorio je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i članom Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak za Index.

Prvo smo ga pitali kako komentira činjenicu da neke zemlje, i to one koje su itekako bile pogođene koronavirusom, već ublažavaju mjere.



“Jedna takva situacija ne može trajati beskonačno, naročito u gospodarstvu da se ne dogodi gospodarski krah jer onda nismo ništa napravili. Mjere se mogu relaksirati, ali ne smije biti kao prije, moraju se uvesti posebni uvjeti poput distanciranja”, rekao je Capak.

Najavio je kako će i u Hrvatskoj u sljedećem razdoblju razmatrati relaksiranje nekih mjera.

I u Hrvatskoj će se u sljedećem razdoblju razmatrati relaksiranje mjera

“Jedna od tih stvari je javni prijevoz. Kada se vrati javni prijevoz propisat će se mjere socijalnog distanciranja. No prije relaksiranja mjera, poput normaliziranja javnog prijevoza, mislimo da se epidemiološka situacija mora ustabiliti da nam se, ne daj bože, ne dogodi ovakav skok u broju novozaraženih kakav se danas dogodio u Srbiji”, kaže Capak.

Kada govori o tome da Stožer čeka da se epidemiološka situacija ustabili, Capak zapravo govori o tome da Stožer za ublažavanje mjera čeka da više dana brojke novozaraženih stagniraju ili, još poželjnije, padaju bez nepredviđenih skokova. Šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je dao i konkretni vremenski razmak od pet do sedam dana koliko bi trebao biti pad broja novozaraženih da se krene u ublažavanje mjera.

Koje bi mjere mogle biti prve ublažene?

“To će svakako biti nešto što je gospodarski dobro, što je dobro za oporavak gospodarstva, a ne predstavlja veliki rizik. Tu će nam i gospodarstvenici malo pomoći tako da nam kažu koja je to mjera koja će najviše pomoći gospodarstvu, a da neće proizvesti kaos u smislu širenja zaraze i povećanja broja novooboljelih”, objašnjava Capak.

Javni prijevoz jedna od prvih mjera koje će se relaksirati

Uz mjere koje bi trebale pomoći gospodarstvu, Capak nam je potvrdio da bi upravo ranije spomenuti javni prijevoz mogao biti jedna od prvih mjera koje će se ublažiti.

“Javni prijevoz ćemo svakako razmatrati i vrlo pažljivo osmisliti kako ćemo to izvesti. Mi sada u Zavodu za javno zdravstvo imamo ljude koji voze naše najbolje ljude koji nam trebaju u laboratoriju, a nemaju drugih opcija za dolazak osim javnog prijevoza. Neki ljudi jednostavno nemaju druge mogućnosti. Javni prijevoz ćemo svakako uskoro razmatrati, ali pod vrlo strogim uvjetima”, otkrio je Capak za Index.

Komentari