Capak: Ima prostora za još strože mjere.Tek za tjedan dana možemo očekivati neke rezultate

N1

O novim, postroženim mjerama koje stupaju na snagu u nedjelju te stanju pandemije koronavirusa u Hrvatskoj govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Na pitanje jesu li nove mjere donesene prekasno i kada očekuju rezultate njih, Capak je kazao da već neko vrijeme govore da ako nam brojke neće stagnirati i padati da će se donijeti strože mjere. Naglasio je da je mogućnost donošenja strožih mjera uvijek postojala za županijske i lokalne Stožere te dodao da imamo više od pola županija koje imaju strože mjere nego su bile u Hrvatskoj dosad.

Tek za tjedan dana možemo očekivati neke rezultate

“Mjere ne mogu polučiti rezultate prije tjedan dana. Inkubacija ove bolesti je pet-šest dana. Tek za tjedan dana možemo očekivati neke rezultate”, kazao je Capak.

Komentirao je i stanje u Varaždinskoj županiji. “Oni u ovom trenutku imaju najvišu incidenciju u Hrvatskoj. Dvostruko veću nego prosjek za Hrvatsku”, kazao je i dodao da su se oni odlučili za stože mjere.

“Lokalni Stožer u suradnji sa županom je uočio da imaju neka žarišta i neke kritične točke koje treba zatvoriti na 14 dana”, rekao je i dodao da su donijeli strogi okvir mjera i kazao da to može biti model i za druge županije.

“Zatvorili su ugostiteljske objekte na 14 dana. Ako neka druga županija uoči da ima isti takav problem u ugostiteljskim objektima, naravno da je to moguće”, kazao je Capak.

“U Hrvatskoj će od nedjelje biti zatvoreni noćni klubovi, noćni barovi i disco barovi, a drugi ugostiteljski objekti imaju ograničenje do 22 sata. Donesena je stroža mjera nego je bila prije i ima prostora i za još strože mjere”, kazao je.

Brojke stagniraju

Na pitanje o rekordnom broju preminulih i je li situacija s koronom pod kontrolom, Capak je odgovorio da trenutno imamo veliki broj oboljelih, danas nešto manje od 3000.

“Prije deset dana dva tjedna smo imali jako veliki rast. Taj rast je bio 80 do 100 posto brojki od prethodnog tjedna. U prošlom tjednu smo imali 4,4 posto rast, a u ovom 7,7 posto. Tada su se generirali ovi teži slučajevi koji se sada hospitaliziraju i koji idu na respirator i koji, usprkos trudu zdravstvenog sustava, neki i preminu”, rekao je za Vijesti.hr te dodao da se nadaju da će im zbog toga što brojke stagniraju, stagnirati i broj hospitaliziranih i preminuli.

Cijepljenje počinje ubrzo iza Nove godine 

Na pitanje kada možemo očekivati prva cijepljenja u Hrvatskoj, Capak je kazao da su očekivali da će prvo cjepivo biti registrirano ono AstraZeneca.

“No, sada je izgledno da će se ipak prvo registrirati Pfizerovo. Oni su ušli u proces ubrzane registracije koji će vjerojatno trajati tri do četiri tjedna. A potom će trebati neko vrijeme da se cjepivo distribuira i dođe do nas. Prema našem planu cijepljenja, ono će početi odmah, nadamo se da će to biti brzo iza Nove godine odnosno u prvom kvartalu druge godine. Ali treba računati na to da su potrebne dvije doze. Odnosno nulti dan i onda plus 30 dana. I potrebno je određeno vrijeme da se razvije imunitet. Znači rezultate od cjepljenja i ovog cjepiva možemo očekivati tek na proljeće”, zaključio je Capak.

Komentari