Capak: Prema onim informacijama koje imamo, možemo zaključiti da će brojka biti veća od jučerašnje

Foto: Luka Stanzl/POOL/PIXSELL

Na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma u subotu će se otvoriti nova lokacija za testiranje na koronavirus kojoj će prisustvovati ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

Lokaciju su omogućili Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” kako bi se smanjile gužve na Gupčevoj zvijezdi te u Rockefellerovoj i Mirogojskoj ulici jer se na novoj lokaciji nalazi veliki parking dostatan za sve koji će doći na testiranje.

Testiranja na novoj lokaciji provodit će se svaki dan od 8 do 11 sati.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da u Zagrebu, gdje je danas 798 novooboljelih, nama novih žarišta već se virus sad širi horizontalno.

“Cijele obitelji znaju biti zaražene, imamo ih sve više”, rekao je Šostar, dodavši da nemaju vremena za statistike jer epidemiolozi rade od 7 ujutro do jedan, dva u noći, zovu kontakte, pozitivne.

Capak je dodao da svi zavodi za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva intenzivno rade na tome da pomognu u novim zapošljavanjima, da pomognu epidemiološkom poslu “jer brojke su ogromne i nemoguće je raditi s kapacitetima koje smo imali prije Covida”.

Istaknuo je da HZJZ ima smanjene kapacitete jer je nekoliko djelatnika pozitivno, a nekoliko u samoizolaciji. Nada se da će se kroz nekoliko dana brojka zaposlenih u zavodima povećati za 100-tinjak ljudi.

“Najveći pritisak je na Grad Zagreb, stalno se radi na proširenju i broja laboratorija i kapaciteta. Imamo problem s reagencijama i potrošnim materijalom zbog čega se moramo snalaziti, ali ovo je s obzirom na brojke u susjedstvu normalno jer svi imaju taj problem”, kazao je Capak.

Istaknuo je i da problemi s reagensima nisu povezani s problemima s veledrogerijama.

“Zavodi za javno zdravstvo provode svoje natječaje, mi nemamo s veledrogerijama, osim za cjepiva. HZJZ imao trogodišnje ugovore i cjepiva su na vrijeme plaćena”, naveo je šef HZJZ-a.

Također je rekao kako HZJZ može odraditi oko 1600 testova dnevno, a kada bi riješili problem potrošnog materijala da bi mogli i više. Isti problem, dodaje, imaju i gradski zavodi.

“Mi imamo kapacitete za koje nam nedostaje potrošnih materijala s kojim bismo mogli kapacitete povećati za 500-600 dnevno. Nadamo se da ćemo riješiti krizu s dobavljačem kroz ovaj tjedan”, kaže Capak.

Problem HZJZ-a je što mi ne radimo samo drive-in, nego o nama ovise o brojne bolnice i zavodi koji nemaju dijagnostiku u Hrvatskoj. Mi moramo pokriti i njih koliko god to možemo, dodao je.

Komentari