Capak i Beroš: Hrvatska čeka mišljenje EMA-e o AstraZeneci

Premijer Andrej Plenković održat će video sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva.

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tema sastanka je borba protiv oboljenja COVID-19 i distribucija nadolazećih doza cjepiva.

“Sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali smo o procesu cijepljenja. Na početku tjedna dolaze značajnije veće količine, htjeli smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza”, kazao je Beroš.



“Sve županije imaju svoje specifičnosti koje županijske vlasti moraju uzeti u obzir prilikom procesa cijepljenja. Jedino razgovorom možemo razriješiti dvojbe”, dodao je.

Beroš je komentirao i povezanost AstraZenece i ugrušaka.

“Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e”, rekao je Beroš i dodao je da je bilo kakvo cjepivo spas u ovom trenutku epidemije.

“Onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave, taj može dati ocjenu. Sugerirao bih da pričekamo što će reći EMA-e”, rekao je Capak.

“Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto za preporuku i upustvima za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi”, dodao je Capak.

Capak je komentirao i moguće uvođenje novih mjera u nekim županijama.

“U ovom trenutku dali smo preporuke županijama s lošijom situacijom da na svom teritoriju donesu strože mjere. U Zadarskoj se županiji situacija pogoršala i oni su brzo reagirali, predložili su strože mjere koje će Nacionalni strožer usvojiti”, kazao je Capak.

“Pažljivo ćemo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome ćemo donositi mjere”, dodao je.

“Treća faza cijepljenja počinje i potrebno je definirati prioritete”, rekao je Beroš.

Beroš se osvrnuo i na sastanak s veledrogerijama.

“U ovom trenutku ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu”, kazao je Beroš.

“Sad govorimo o kratkoročnim rješenjima. Za dugoročna rješenje vrijeme je da počnemo odmah, ali to nije tema tog sastanak”, dodao je, navodeći da treba postići financijsku stabilnost.

“Prezentirali smo veledrogerijama odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug. Međutim, kada se desila pandemija, situacija je takva kakva je. Ova vlada će nbapraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u datom trenutku”, istaknuo je Beroš.

“Vjerujem da će se iznaći rješenje. Ovih 900 milijuna kuna su na tom tragu – traženja rješenja. Prioritet ove vlade je osigurati lijek pacijentu kada mu je potreban”, dodao je ministar, piše N1

Komentari