Capak: Antitijela su pronađena kod 25 posto ispitanika

Krunoslav Capak Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Krunoslav Capak predstavio je rezultate serološkog istraživanja koje pokazuje koliko je građana bilo u doticaju s virusom.

“Radili smo na proljeće studiju seroprevalencije u kojoj je bilo ukupno 1088 ispitanika, od čega je 371 žena, a 680 muških. U drugom valu smo napravili seroprevalenciju na 1436 ispitanika od čega je 623 muškog spola, a 813 ženskog spola. Važno je reći da su krvi uzimane krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. U prvom valu smo imali nešto uži broj županija iz kojih smo uzimali krvi, u drugom valu su to sve županije”, objasnio je.

Dodao je kako su u prvom valu od 1088 ispitanika bila 24 pozitivna na antitijela IgG što je bilo 2,2 posto, a u drugom valu od 1436 ispitanika 360 osoba koje su pozitivne na IgG što je 25,1 posto.

“To je jedna četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj. Od početka kad smo krenuli s 250 seruma koji su nam pristizali da je postotak isti. Kada smo uzeli djecu mislili smo da će postotak pasti, ali je udio pozitivnih među djecom 19,2 posto, velik je. Imamo ravnomjernu raspodjelu među svim dobnim skupinama, najmanje kod osoba starijih od 70 i mlađih od 10 godina”.



Nešto više od 70 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test, imuni su na sars-cov2, kako navodi, prenosi N1. 

Komentari