Capak: Ako i netko umre od koronavirusa nema razloga za paniku

Cropix

U razgovoru za N1 ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na dva slučaja u kojem su prvi pacijenti zaraženi koronavirusom ozdravili. Objasnio je i koje daljnje mjere pripremaju u borbi protiv epidemije

“Konačno smo dočekali da su pacijenti imali dva negativna testa u 48 sati. Iz mjere opreza, kako je to nova bolest i virus, rekli smo im da ostanu kod kuće još 14 dana kako ne bi nekoga možda zarazili.

Mislimo da ne mogu zaraziti, ali zbog mjera predostrožnosti smo im rekli da ostanu u kući još 14 dana”, rekao je ravnatelj HZJZ-a u razgovoru za N1.

Oko sastanka u ministarstvu zdravstva kaže da jačaju zdravstveni sustav i pripremaju ga ako bude bilo puno oboljelih i teških slučajeva.“Mi ćemo sada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Domovima zdravlja, osigurati punktove na kojima će se pregledavati pacijenti koji imaju simptome ili misle da imaju koronavirus. Jačamo i sustav u Infektivnoj klinici, tamo će biti postavljeni kontejneri koji će služiti za trijažu i pregled pacijenata.

Nemoguće je prognozirati vrhunac epidemije

Radimo i na tome da osnujemo dodatne kapacitete intenzivne njege”, rekao je Capak.

Pojašnjava da se s povećanjem broja slučajeva povećava i broj testiranja pa se uzorci osim Infektivne klinike testiraju i u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba i HZJZ.

Kada je riječ o samoizolaciji kaže kako smatraju da je dovoljna mjera da osoba bude u posebnoj prostoriji i nema previše kontakta s ukućanima, a kontaktom se smatra kontakt manji od jednog metra više od 15 minuta, a ostali se ukućani mogu slobodno kretati.

Kaže da je nemoguće prognozirati vrhunac epidemije i da je to više osjećaj epidemiologa, ali kaže da će sljedeća dva do tri tjedna biti kritično.

Do sada zaraženi su oni koji su putovali pa se vratili u Hrvatsku s koronavirusom, a pozitivno je što su zaraženi mlađi i dobrog zdravstvenog stanja i nije zabilježena bolest kod starijih ili kroničnih bolesnika koji spadaju pod rizične skupine.

Čak i ako se dogodi smrtni slučaj,Capak kaže da nema razloga za paniku.

Komentari