ČAKA NAS OPASAN VIKEND U Hrvatsku stiže kaos koji je poharao Europu s olujama, grmljavinom i bujičnim poplavama

pixabay/meteoalarm

Stoga i kod nas postoje upozorenja za ponegdje obilnije pljuskove s grmljavinom – u petak uglavnom u Slavoniji, Baranji i Srijemu, i to osobito poslijepodne i navečer. Najniža jutarnja temperatura bit će od 17 do 20 °C, a najviša dnevna uglavnom 28 i 29 °C.

Podjednako razmjerno toplo za sredinu srpnja – ali ne i vruće – bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će osjećaj sparine ublažavati slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Kiša će biti rjeđa nego na istoku. Štoviše, do večeri će pljuskovi i grmljavina u većini mjesta i izostati.

I na zapadu Hrvatske i sunčana razdoblja i mnogobrojni oblaci, iz kojih će osobito u Gorskome kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre povremeno padati kiša, a mjestimice će i zagrmjeti. Uz obalu sjevernom Jadranu noć će biti uglavnom topla, a dan ponegdje vruć. Zapuhat će bura, navečer mjestimice podno Velebita na udare i olujna.

I u Dalmaciji osjetan zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenome još jači sjeverozapadni, ali još u petak ne i za posebna upozorenja, koja ne zaslužuju ni u unutrašnjosti rijetki pljuskovi s grmljavinom. Uz obalu suho, od Splita južnije i pretežno sunčano, kao i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će još biti stabilno, uz jak vjetar samo na umjereno valovitom otvorenome moru, te uz većinom toplu noć i vruće poslijepodne.



Za vikend još nestabilnije, kišovitije i vjetrovitije…

Za vikend i početkom novoga tjedna u kopnenom području manje toplo. I pritom promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, ponegdje i obilnijih, praćenih grmljavinom. Lokalno su moguća i olujna nevremena, pa i bujične poplave, osobito u subotu i nedjelju.

I na Jadranu sljedećih dana nestabilno, većinom ponajviše u subotu, pri čemu, osim na neverine, za vikend valja upozoriti i na često jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu na sjevernom dijelu, a povremena ograničenja u prometu moguća su i južnije, piše HRT.

Uključio se i Meteoalarm

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za subotu, gdje upozorava na jača grmljavinska nevremena.

mateoalarm

 

Komentari