Čačić tvrdi: HDZ je prekršio dogovor, vrlo brzo ćemo definirati poziciju za dalje

Radimir Čačić Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Predsjednik Reformista Radimir Čačić komentirao je parlamentarnu većinu, odnosno ima li HDZ još uvijek njihovu podršku. 

“Ovog trenutka smo mi još uvijek dio vladajuće koalicije, vrlo brzo ćemo definirati poziciju za daljnji radi. Premijer je bio jasan, dva sata su trajale konzultacije za formiranje vladajuće koalicije nakon izbora (parlamentarnih, op.a.). Što se nas tiče, mi smo obavili prvi razgovor nakon toga, što se mene i njega tiče, naš razgovor je trajao pet minuta. Mi smo centar, lijevi centar, to su naši prirodni partneri, ali rekli smo da hoćemo pozitivno, ne odbacujemo suradnju s HDZ-om, rekli smo to u kampanji. Rekao sam mu da je u tom trenutku on jedina brana radikalnoj desnici. Tražili smo jedino da se u program Vlade stavi izgradnja brze pruge za sjever. Tako smo mi dogovorili koaliciju”, objasnio je za N1 kako je uopće došlo do prvotnog dogovora Reformista i HDZ-a.

‘HDZ je prekršio dogovor’

Tvrdi da nije problem u tome što je izgubio, već što je HDZ prekršio dogovor.


“Drugi dio priče koji se odnosi na lokalne izbore, o tome smo obavili razgovor prije kampanje. Ja sam mu (Andreju Plenkoviću, op.a.) rekao da uopće ne smatram da je to točka u kojoj može doći do problema. Imali smo dva ciklusa izbora, nije bilo nikakvih problema. Sve je bilo u redu. Premijer je jučer još jednom ponovio da su to dvije razine i ja se slažem. No problem koji se ovdje dogodio, ne zbog nas, mi to nismo činili… Na nacionalnoj razini prihvaćamo Plenkovića, na regionalnoj razini i niže, na sjeveru smo jasni: Reformisti – da, HDZ – ne. Nismo išli osobno na Stričaka da to ne bude nepristojno. No što je HDZ učinio? HDZ je prekršio dogovor na način da je poslao poruku putem svog kandidata za gradonačelnika ‘ne glasajte za Čačića, on je HDZ-ov žetončić, on surađuje s nama’. Upozoravao sam na to i tijekom kampanje. HDZ je pobrkao razine, oni su spojili razine”.

Vezano za formiranje većine u Varaždinu rekao je da imaju problem s ljudima koji su u kampanji imali optužene kriminalce i onima koji su i danas pod optužnicama.

“Tu prvenstveno mislim na Čehoka i Pataftu. Još prije završetka izbora smo rekli da ako HDZ ide s njima, mi nipošto ne možemo s HDZ-om. Ako se to dogodi, raskidamo s HDZ-om na svim razinama”.

‘Uvjeren sam da Plenkoviću rade o glavi’

Kaže da ovo nije nikakav ultimatum Andreju Plenkoviću.

“Njemu je to potpuno jasno. Ovo je jasan stav. Sve što sam rekao, rečeno je već ranije, naša deklaracija o nultoj toleranciji je potpisana prije mjesec dana. Došli smo do trenutka kad su stvari potpuno jasne. Moje duboko uvjerenje je da mu (Plenkoviću, op. a.) rade o glavi i sigurno nisu za njega”, rekao je.

Na pitanje tko točno odgovorio je: “I na sjeveru ima takvih, svugdje ih ima, i na jugu, i na sjeveru i na istoku. Svi mi to dobro znamo”.

Jesu li tu ljudi s vrha HDZ-a ili neki bivši?, rekao je: “I jedni i drugi”.

Objasnio je zašto podržava Plenkovića. “Do sada, Plenković je najbliži europskom standardu od svega što je HDZ imao. I Jadranka Kosor imala je takve standarde, ali nije bila u takvoj poziciji”.

U srijedu je rekao da Plenković već ima pet potencijalnih ‘žetončića’. Objasnio je i svoju definiciju “žetončića”.

“Svi oni koji dobivaju svoje glasove na političkoj poziciji suprotnoj HDZ-u ili SDP-u, suprotno od vladajućih, a nakon toga iz nekih svojih interesa se prodaju. To je bio HNS u prošlom mandatu i još cijeli niz zastupnika”.

Dodao je da je dovoljno pogledati kako su pojedini zastupnici glasali dosad u Saboru te da će se tako vidjeti tko su potencijalni ‘žetončići’.


Komentari