Čačić: Sve što Milanović govori je istina. Radi higijene društva dobro je da imamo osobu koja može reći tko su licemjeri, tko prodaje maglu

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Radimir Čačić iz Narodne stranke Reformisti u N1 Studiju uživo govorio je o osnivanju povjerenstva koje bi trebalo utvrditi eventualna ometanja, onemogućavanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva korupcije.

Kazao je kako kao predsjednik Narodne stranke Reformisti ima stav – istražna povjerenstva dio su našeg sustava, moguća su i potrebna, ali do sada nisu pokazala apsolutno ništa.

“Povjerenstva su bila samo dio političke igre, no bez svrhe da nešto daju. Nadam se da će biti osnovano, to je jedan mehanizam. Mi podržavamo da se koriste svi pravni mehanizmi, iako mislimo da od toga neće biti nikakve koristi. Mene jako zanima proces curenja informacija. Imali ste taj sukob premijera, Dalije Orešković, predsjednika, oko toga tko je trebao što znati. No nitko se nije potrudio da citira zakon.

U zakonu o DORH-u piše u članku 60 stavak 3, da državni odvjetnik može kada to nalaže interes javnosti o tijeku izvida izvijestiti javnost, a u takvom slučaju će se javnost obavijestiti o postupku koji se provodi, no ne navodeći imena. Ako je glavni državni odvjetnik ovlašten izvijestiti javnost, kako to onda nije mogao obavijestiti premijera ili predsjednika.



Glavni državni odvjetnik i načelnik policije kada je velik interes javnosti mogu i moraju obavijestiti javnost. Premijer je o tome trebao biti obaviješten. On ne smije utjecati na to, ali mora znati. On je zauzeo stav da ne želi imati doticaja s tim prostorom”, kazao je Čačić.

Rekao je kako će tražiti izmjene par članaka u Kaznenom zakonu, kako bi se sudski procesi završavali u normalnom roku.

“Tražit ćemo da se u istražnim postupcima vezanim za procese u kojima se terete državni dužnosnici se primijeni kontinuirana rasprava do završetka, te da nakon donošenja prvostupanjske presude ne može proći do drugostupanjske odluke. A ne da rasprave traju godinama, a da se presude razvlače također godinama”, rekao je Čačić.

Kazao je kako neće dići ruku za rušenje Tomislava Ćorića za aferu Janaf, piše N1.

Sve što je Milanović rekao je točno

Što se tiče predsjednikovih izjava, kaže kako nije otišao predaleko.

“Sve što govori je istina. Je li to za njega korisno i kada treba stati s tim… Za njega bi bilo dobro da pusti da se ovo sve slegne, ali to nije zahtjev niti pokazatelj da se ne slažem. Sve što je rekao je točno, 99.9 posto. Tu i tamo neki naglasak se ne mora dopadati. No radi higijene društva dobro je da imamo osobu koja može reći tko su licemjeri, tko prodaje maglu… Ako ulaziš u politički ring, pokušavaš postati vidljiv na cirkusantski način prozvati nekog jačeg os sebe – budi spreman da ćeš dobiti po ušima. Za svakoga o kome je govorio je precizno definirao njegove osobine”, rekao je Radimir Čačić.

Komentari