Čačić pozvao ljude da se cijepe i poručio: Model varaždinskog Stožera dao je nedvojbene rezultate u borbi protiv pandemije

Radimir Čačić Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Varaždinski župan Radimir Čačić, koji se s osmero županijskih vijećnika starijih od 65 godina u utorak cijepio protiv koronavirusa, rekao je da je model varaždinskog Stožera civilne zaštite koji je potom prihvaćen u cijeloj Hrvatskoj dao nedvojbene rezultate u borbi s pandemijom.

Župan Čačić je nakon cijepljenja kazao kako su u Varaždinskoj županiji dosad cijepljeni zdravstveni djelatnici te korisnici domova za starije i nemoćne, a sada kreće cijepljenje stanovništva.

“Bez ikakve potrebe i želje da bilo što uljepšavam, cijepite se, minimalne nuspojave su dosad zabilježene i kod nas, i u Hrvatskoj i u svijetu”, poručio je župan.

Kazao je kako je organizacijski sve spremno za cijepljenje stanovništva, a tijekom veljače očekuju oko 20 tisuća cjepiva. Dodao je da u cijeloj toj priči pomaže činjenica da brojevi novozaraženih padaju te da su s 278 ljudi na kisiku došli na brojku od 114, a sedmodnevna incidencija pala je s 1.216 na 141.



“Kratko i jasno, potpuno otvoreno, da se ne lažemo – model varaždinskog Stožera koji je prihvaćen s malim pomakom od sedam dana u cijeloj Hrvatskoj, dao je nedvojbene rezultate”, poručio je i podsjetio da je temelj tog modela zatvaranje ugostiteljstva i pratećih djelatnosti, a pomoglo je, ističe, i zatvaranje škola.

Ravnatelj Kudelić: Cijepilo se 818 od 1.900 djelatnika bolnice

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić rekao je da se od 1.900 djelatnika bolnice cijepilo njih 818. U varaždinskoj bolnici 441 zaposlenik prebolio je zarazu koronavirusom, a dio njih kojima je prošlo više od trideset dana od infekcije također je cijepljen.

Kudelić je pozvao sve građane da se odazovu na cijepljenje jer se, ističe, jedino tako može u dogledno vrijeme vratiti u normalu. Rekao je da se ne treba bojati nuspojava jer su cijepili preko 800 djelatnika kod kojih nije bilo nekakvih značajnijih nuspojava.

“Jedino što se pojavljivalo eventualno je crvenilo na mjesto uboda”, poručio je Kudelić.

Katica Čusek Adamić, epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo, rekla je da se dosad u Varaždinskoj županiji cijepilo 2.370 osoba, a tijekom ovog tjedna ulazi se u fazu revakcinacije, odnosno cijepe se s drugom dozom prethodno obuhvaćene osobe.

Kazala je kako tijekom veljače u ambulante liječnika primarne medicine stiže Modernino cjepivo i cjepivo AstraZenece, pa se svi zainteresirani građani trebaju javiti svojim liječnicima.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin rekao je da je u Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te da se trend smanjivanja brojki nastavlja.

“Mi smo još u 11. i 12. mjesecu imali preko 2.000 novozaraženih tijekom tjedan dana. Ta brojka se spustila za gotovo 90 posto, na 235 novozaraženih tijekom tjedan dana”, istaknuo je Vugrin.

Komentari