Čačić o koaliciji s HDZ-om: Stvari su potpuno jasne, sve ćemo vidjeti do glasanja o rebalansu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Zastupnica Reformista Natalija Martinčević je na saborskom glasovanju o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu bila suzdržana. Čelnik stranke Radimir Čačić komentirao je koaliciju s HDZ-om.

“Stvari su potpuno jasne. Ja sam u vremenu kad smo dogovarali ide li se na izbore i na koji način, razgovarao s premijerom. On je sam postavio pitanje stvara li to probleme u našoj suradnji nacionalno. Ja sam rekao da, naravno, sa svojim kandidatima i programima su dobrodošli, da su to dvije različite stvari, uz pretpostavku koja je’ condicio sine qua non’, da kampanje budu korektne, bez udarca ispod pojasa, bez prljavština. To se već u prvom krugu pokazalo nesavladivim zadatkom za HDZ, koristilo se najprimitivnije, najprljavije što se dalo, preko trećih. Nije bio direktno vidljiv HDZ iako je bilo jasno da HDZ nitko ne dira u tome. U drugom krugu se ta priča razotkrila puno snažnije, nije bilo zastora”, rekao je za N1. 

Dodao je da su u drugom krugu maske pale, “HDZ je probio granice između gradskih, županijskih i nacionalnih izbora, prozivajući me za grijeh da surađujemo s njima na nacionalnoj razini”.’

Naše pretpostavke za nacionalnu suradnju su jasne’

Nas pitanje znači li ovo raskid koalicije odgovorio je:



“Dopustite da vam kažem što imam za reći. Da budemo potpuno jasni, potpisali smo tijekom kampanje deklaraciju u kojoj piše da s ljudima s optuženičkih klupa i njihovim sljedbenicima i koalicijskim partnerima ni na koji način ne želimo surađivati. Pošto su ti ljudi predstavljeni u vijeću i skupštini svaka vrsta komunikacije s takvima eliminira suradnju i nacionalno. Danas smo dobili informaciju da HDZ s takvim ljudima neće surađivati, što nije bio slučaj u prošlom mandatu. Pošto je to prešlo granicu naše tolerancije, sad ćemo tijekom sljedećih tjedan dana razgovarati. Naše pretpostavke za nacionalnu suradnju su jasne. To su nacionalni projekti, primarno brza pruga. Ovo što se dogodilo, žao mi je što se to dogodilo. Premijer me obavijestio da on nije sudjelovao u tome”.

Dodao je da je sljedeći tjedan glasanje o rebalansu. Na rebalansu vladajuća većina mora imati većinu, a na rušenju opozicija mora imati većinu. “Ovo je dio tog našeg razgovora. To je tako. Sad ćemo vidjeti do rebalansa. Tada, ako se nismo dogovorili što i kako radimo, tog trenutka će morati nastupiti stvarni HDZ-ovi žetonćići, a mi to nikad nismo bili”.

Na pitanje što ako Andrej Plenković nađe tu jednu ruku rekao je da on ima tu ruku. “Ne jednu, ima pet ruku koje ja mogu nabrojati. To su ruke žetončića, to nisu ruke onih koji su dobili svoje mandate. A to pametan premijer ne želi u svojoj većini. Naravno i to će upotrijebiti ako bude morao, ali to prlja političku poruku”.

Rekao je da su otišli u koaliciju s cijelim nizom žetončića. “Premijer je htio poslati i poslao je poruku da želi imati jasnu, legitimnu većinu”.

Komentari