Čačić: Nisam rekao da će se Možemo! raspasti, cijenim čistoću njihovih stavova. To se prvenstvo odnosi na Škorin pokret

Srdjan Vrancic / CROPIX

Čelnik Reformista Radimir Čačić bio je gost N1 Studija uživo gdje je govorio o formiranju parlamentarne većine s HDZ-om.

Upitan ulaze li Reformisti kao 75. ili 76. u parlamentarnu većinu kaže: “Mi nemamo taj uhodani ucjenjivački manir. Naš glas je bio vrlo jasno usmjeren. Izašao sam kao nositelj liste u trećoj jedinici samostalno, dobio sam mandat. Za razliku od činjenice da su naši kolege iz HNS-a se srozali s devet na jednog, hrvatska javnost je bila potpuno jasna i naši uvjeti su bili potpuno jasni”.

Kaže kako kod Plenkovića imaju uvjete kada se govori ideološki.

“Mi samo osjećamo odgovornost da vlast bude formirana brzo i čisto”, rekao je Čačić.



“Nisam rekao da će se koalicija Možemo! raspasti”

Opovrgava naslov koji se pojavio u medijima, a to je da je kazao da će se koalicija Možemo! raspasti.

“Taj naslov je potpuno promašen, ja to uopće nisam rekao. Ni na kakav način nisam apostrofiramo Možemo! kao grupu stranaka koja će raspasti. Naprotiv, cijenim čistoću njihovih stavova, rekao je za N1.

Ja sam mislio na cjelinu takve političke ponude koja nema svoju bazu. To se najmanje odnosi na Možemo jer su oni nastali u funkcioniranju na bazi. To se prvenstvo odnosi na Škorin pokret. Čudni ljudi, čudnog imena u smislu poruke koja je poslana nisu prihvatljivi za Reformiste”, pojašnjava Čačić.

Ističe kako je dobro da se politička scena profilirala i kako apsolutno cijeni koaliciju Možemo!. “Gospođo Borić, nemojte shvaćati doslovno novinske naslove, pogotovo ako nisu autorizirani”, poručuje Čačić.

Postoji mogućnost formalnog sporazuma s Plenkovićem

Čačić je rekao kako postoji mogućnost da naprave i formalni koalicijski sporazum s HDZ-om jer je Plenković u puno čišćoj političkoj poziciji. “Više nema na listama Hasanbegovića, Esih, itd.”, ističe.

Govoreći o ideološkim uvjetima koje imaju kada je u pitanju HDZ, kaže da je tu primarno da se ni na kakav način ne skreće desno, u smislu radikalne desnice.

“Što se tiče projekata, to je potpuno jasno, jedan jasni i ravnomjerni razvoj Hrvatske. Smatramo da treba prepoznati potrebe sjevera u interesu ove zemlje. Siguran sam da ćemo s Plenkovićem vrlo brzo stići korektan sporazum”, rekao je Čačić.

Kaže kako je Plenković povukao strateški vrlo dobre poteze, stabilizirao svoj položaj u stranci i maknuo one krajnje radikale.

“Stranku je pozicionirao tamo gdje ona treba biti. Radikalima je ostavio da se bave populizmom i demagogijom. Što se tiče smanjenja Vlade, to je u velikoj mjeri gola demagogija. Ne smanjuje se administracija tako da smanjujete broj ministarstava u Vladi, ali to je dobra poruka”, ističe.

Na pitanje hoće li tražiti neku poziciju u Vladi odgovara: “Nemamo nikakve želje precjenjivati svoj mandat. I ne bi bilo pristojno da to činimo ni mi ni HNS. Meni osobno ne pada napamet da idem u Vladu, a kamoli da to tražim”.

Ipak, kaže da ukoliko bi došlo do toga da HNS dobije neku poziciju u Vladi na temelju jednog mandata, da bi u tom slučaju on isto to tražio za reformiste.

Komentari