Čačić: Ne svađam se ja ni s kim. Neki su se bez ikakve dvojbe razotkrili kao štetni

Srdjan Vrancic / CROPIX

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, komentirao je za Novi dan najnovije najavljene epidemiološke mjere, koje on sasvim podržava, te objašnjava stanje u svojoj županiji.

“Nema nikakve dvojbe da će ta mjera dati svoje rezultate”, kazao je Čačić za ograničavanje napuštanja županija uoči Božića.

“Najveći broj europskih zemalja primjenjuje tu mjeru i sada. Ta mjera smanjuje kretanje ljudi, uspostavljanje kontakata, time se smanjuje širenje virusa”, konstatirao je.

Svakakve ideje su prisutne u javnosti 

Voditeljicu je zanimalo što misli o prijedlozima da se ograničenje kretanja uvede od danas na sutra.



“Ovo zadnje nema smisla komentirati. Svakakve ideje, zvali to kako god hoćete, prisutne su u javnosti. Ja se stalno suočavam s njima, svatko priča što god hoće bez ikakve odgovornosti. Naravno, tako i ovaj put”, kazao je i pojasnio:

“Mi imamo dnevnu migraciju radne snage na razini 4000 prema Zagrebu i prema Međimurju, ali nešto i prema Zagorju”, kazao je uz napomenu da će propusnice sada izdavati županijski stožeri, ne više lokalna samouprava”, i da se izdaje u dvije minute jedna (propusnica), lako je izračunati da vi trebate par tisuća minuta za taj udar koji trebate savladati. To se svakako nije moglo, nije smjelo i nije se dogodilo da se takav propis definira u roku od jednog dana, da se kao spriječi ljude da ga izbjegavaju.”

Objasnio je da je riječ o desetak posto županijske uprave koju se mora angažirati samo na propusnicama, i to unatoč tome što će propusnica sada biti neusporedivo manje nego proljetos kad ih je bilo oko 2,2 milijuna. Naveo je primjer:

“Sad imate spojene Zagreb i Zagrebačku županiju, dobra trećina Hrvatske je u jednom prostoru. Ne govorimo o milijunima propusnica, govorimo o 20, 30 ili 50 puta manjim brojevima i naravno da će to biti u tom dijelu jednostavnije za kontrolu.”

“Sama mjera ograničavanja kretanja ne sumnjam da će dovesti u najmanju ruku do kompenzcije intenzivnijih druženja unutar obitelji”, podržao je mjere ograničenja kretanja:

“Ponavljam, međutim, zloupotrebe su beznačajne u odnosu na ukupan broj.”, piše N1. 

Ima i ovih koji smatraju da je Zemlja ravna ploča

Voditeljicu je zanimalo što misli o tome da je nemalo onih koji nastupaju s pozicija da “ovakve mjere ne polučuju uspjeh”, nasuprot epidemiolozima koji ističu da se jedino ovako može kontrolirati virus.

“Još uvijek mnogi smatraju da Darwin nije ništa dokazao i da je prstom Božjim nastalo čovječanstvo… Pa da, ima i takvih. Ima i ovih koji smatraju da je Zemlja ravna ploča. Ima svakakvih ljudi, tako i ovdje”, kazao je Čačić.

“Ja inače nemam tu sklonost da, kad je netko dokazano prolupao, kad se netko bez ikakve dvojbe razotkrio kao, ne znam, štetan, da ne velim nešto drugo, u svojim izjavama…”, objašnjavao je Čačić kad je voditeljica dometnula međupitanje o tome na koga točno misli.

“Već sam govorio, ovi iz naše lokalne politike, pa jedan iz Znanstvenog savjeta”, odgovorio je.

“Ne svađam se ja ni s kim. Samo me malo ljuti kad netko tvrdi da je Zemlja ravna ploča, a već neko vrijeme ljudi su se već spustili na Mjesec. Nema to smisla”, dalje je objašnjavao svoj stav:

Mjere spasile Varaždinsku županiju

“Ako postoji ijedan aksiom, ako postoji nešto o čemu nitko ne dvoji, onda je to neupitno da fizički kontakt i blizina uvjetuju prenošenje virusa. Sve zemlje na svijetu, pa čak i Švedska koja u tom segmentu nije napravila niti jednu drugu mjeru, napravila je samo jednu i drži je kontinuirano, a to je da je zatvorila ugostiteljstvo.”

“Svih 28 europskih zemalja prvo osnovno i jedino čime su počeli bilo je zatvoriti ugostiteljstvo. Jedino u gradu Varaždinu i jedan u Znanstvenom savjetu smatrali su da to nije tako”, dodao je i potom pokazao krivulju daljnjeg pada broja novozaraženih u županiji.

Požalio se potom na neka nedavna tumačenja tog pada krivulje novozaraženih u Varaždinskoj županiji po kojima pad nije posljedica uvedenih epidemioloških mjera u tada epidemiološki najgoroj regiji u EU-u, nego je posljedica prirodnog vrhunca epidemije.

“Točno je tako, samo upravo suprotno”, kazao je Čačić i objasnio da epidemiolozi navode da je jasno riječ o posljedici toga da pad slijedi točno nakon završetka inkubacijskog razdoblja od trenutka uvođenja mjera, odnosno da su mjere spasile tu županiju od daljnje epidemiološke katastrofe.

Komentari