Čačić: Mi smo nacionalno najhomogenija zemlja u EU i zbog toga trebamo tretirati manjine na najvišoj europskoj razini

Screenshot

Predsjednik Reformista Radimir Čačić izjavio je u srijedu kako vjeruje da će najavljeno objedinjavanje ministarstava dovesti do pojednostavljenja procedura i upravljanja, naglasivši kako ozbiljne europske zemlje imaju manji broj ministarstava. Čačić je gostovao u emisiji RTL Danas.

“Ono na što mi imamo aspiracije su obrazovanje, turizam, regionalni razvoj. Bit ćemo zadovoljni i ako nitko od naših ljudi ne bude u Vladi, pod naravno jednim uvjetom da to bude tretman koji je isti za sve. Dakle, ako nitko nema državne tajnike, nećemo ih imati ni mi”, rekao je Čačić.

Odgovorio je i o tome daje li potporu Vladi u rezanju ministarstava.

“Stvar nije tako komplicirana, neki standard europskih zemalja je od 12 do 16, kad trebate namiriti masu koalicijskih ruku i partnera, a onda se to često širi pa se stvaraju neka ministarstva koja objektivno nisu ni postojala. Sada to nije slučaj, sad se može ići na sužavanje. To ne rješava pitanje cijele administracije. Racionalnije se upravlja”, objasnio je Čačić.



O ministarstvu sporta i turizma u jednom, rekao je da mu je to “Dobro i da nema ništa protiv”.

O tome da se u javnosti pojavljuju zamjerke da je smanjivanje ministarstava zapravo populizam, Čačić je rekao:

“Pa to je djelomično populizam, ali poruka je dobra, ono što se ne smije dogoditi je da se uđe u rezanje strukture ministarstava”, a dodao je da ne zna još sva imena koja će biti u vladi, “mislim da u ovom trenutku to ne zna ni HDZ koji ima objektivno izborno pravo da o tome odlučuje”, rekao je.

Dakle, bez obzira što ne znaju sva imena, rekao je da svi mogu računati na njihovu potporu.

O tome što misli o Borisu Miloševiću kao potpredsjedniku Vlade, rekao je:

“Ozbiljan, pametan, smiren. Već smo ga vidjeli na funkcijama, nije neka novost”.

A o tome što neki zamjeraju da manjine odlučuju većini rekao je da je to legitimna zamjerka.

“To je legitimna zamjerka i nije zamjerka bez temelja. Ima različitih sustava, naš sustav je ovakav, mi smo najhomogenija nacionalno država u EU, to nije nešto s čim bismo se trebali hvaliti, ali kad je tako onda je posebno važno da radimo ovo što je premijer rekao, a to je da manjine budu tretirane na najvišoj europskoj razini. Mislim da desnici smeta i da je njihova politička poruka: Mi smo drukčiji”, rekao je Čačić za RTL.

Komentari