Čačić: Imamo eksploziju potrebe za respiratorima, a trenutni sustav mjera je definitivno prelabav

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Varaždinski župan Radimir Čačić govorio je o broju respiratora, kao i situaciji s epidemijom koronavirusa u toj županiji i Hrvatskoj.

Kazao je da situacija još uvijek nije tako dramatična jer u odnosu na bazične kvalitetne respiratore, postoje uvijek još i transportni respiratori te kako postoji još i cijeli niz sustava u operacijskim salama i na intenzivnoj njezi.

“Ono što se nažalost dogodilo jest da smo mi došli do kraja s respiratorima i da smo morali početi upotrebljavati dodatne respiratore. U Hrvatskoj se tvrdi da imamo 800 respiratora. To nije istina, ima ih eventualno 600”, tvrdi Čačić.

Još jednom je kazao kako je realno da u Hrvatskoj imamo 600 respiratora.



“Mi smo 4 posto stanovništva u Hrvatskoj. Po nekom izračunu mi bi ih trebali imati 24, a imamo 12. Trinaesti pacijent je išao na pokretni respirator. Razgovarao sam sa svima s kojima je trebalo razgovarati, pa i s ministrom. Ministar je rekao da će poslati još dva dodatna respiratora. Mi smo na tržištu reagirali kako smo mogli i znali. Uspjeli smo direktno dobiti najkvalitetnijih 5 respiratora. Tih pet smo odmah prebacili i mi ćemo tijekom dana imati 19 respiratora, a sutra 20. To radimo iz županijskih sredstava, ne državnih”, pojasnio je varaždinski župan.

“Mi smo zatražili i u pisanoj formi da se provede mobilizacija resursa. Respiratori su prva točka pucanja. Mi smo u ovom trenutku na 200 zaraženih dnevno. 10 posto završava u sobama s kisikom. 10 posto od ovih na kisiku završava na respiratoru. To su dva dnevno. Mi imamo eksploziju potrebe za respiratorima”, rekao je Čačić.

Ističe kako sustav nije došao do točke kada se bira između života i smrti.

“Mi sad imamo dvije trećine respirator više nego što ih je bilo. Vrlo lako moguće da ćemo za deset dana imati problem i s ovim brojem respiratora”, napominje.

Hrvatska pokušava izbjeći lockdown

Čačić smatra kako Hrvatska pokušava izbjeći lockdown i kako se on s time slaže.

“Ali neke vrste ograničenja kretanja u kasnijim satima sasvim sigurno. Zatvaranje ugostiteljskih objekata u ranijim satima sasvim sigurno, zabranja bilo kakvih masovnijih okupljanja sasvim sigurno. Idemo prema Stožeru i tražit ćemo da se idemo s tim mjerama u Varaždinskoj županiji. Varaždinska županija koja je 5 puta manja od Zagreba radi u svom Zavodu radi 600 testova”, kazao je Čačić za N1.

Smatra kako je trenutni sustav mjera definitivno prelabav. “Mi ulazimo u hladnije vrijeme, a jug ima toplije vrijeme i sunce. Mi smo potpuno ukinuli ovlasti nad kontrolom, ljudi više ne prijavljuju kontakte, nažalost. Sustav je prelabav i Vlada to dopušta”, naglašava Čačić.

Rekao je kako je na koalicijskom sastanku kazao da moraju odrediti točku na kojoj treba uvesti strože mjere.

“Moja je poruka i bio bih sretan da nam se ovaj eksponencijalni rast zaustavi u idućih tjedan dva. Ako nam se ne zaustavi, moramo to učiniti”, ističe.

O porukama Zorana Milanovića koji se ne slaže s uvođenjem policijskog sata, Čačić kaže: “Mi smo odlično surađivati prije nego što sam postao prvi potpredsjednik Vlade, a danas smo također dobri, ali ne znači da se u svemu slažemo”.

Komentari