Butković oštro reagirao na zvijezdu u Rijeci: To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima sljedeće godine

Vojko Basic / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na svom Twitteru oštro je reagirao na postavljanje crvene zvijezde petokrake na riječki neboder u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Olegu Butkoviću je zasmetala umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića naziva “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”, koja je postavljena u Rijeci.

“Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, ‘spomenik jednom vremenu koje je iza nas’. To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima sljedeće godine!” poručio je Butković na Twitteru.

Podsjetimo, Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku. Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći. Doba moći programski je pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.



“Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek “opasnog“ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo”, kazao je autor instalacije Neven Cvijanović.

U nedjelju je u Rijeci održan i prosvjed protiv postavljanja zvijezde.

Veliki broj građana prosvjedovao protiv postavljanja petokrake u Rijeci

Komentari