Butković: Manjine će biti zastupljene u izvršnoj vlasti. To nikom ne bi trebao biti problem

Davor Pongracic / CROPIX

HDZ-ov Oleg Butković gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao rezultate parlamentarnih izbora te kako će izgledati nova vlada Andreja Plenkovića.

“Mislim da smo imli dobre liste, dobar program, rezultat je takav, pobjeda je tu i u svemu treba ostati normalan. Nas očekuju veliki izazovi i idemo korak po korak”, rekao je Butković, dodavši da će Plenković s vodstvom stranke u narednim danima odlučiti o budućem sastavu Vlade.

“Osobno sam uvijek bio na raspolaganju stranci, tako da ćemo vidjeti, predsjednik će odlučiti”, rekao je Butković na pitanje naše Sandre Križanec hoće li ostati ministar u Vladi.

Butković je istaknuo da je HDZ u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je on vodio stranku, polučili rezultat od 34 posto te stigli uz bok SDP-u, koji je ostvario 36 posto, postigao veliki rezultat koji ih obvezuje. “Očekujemo da će i lokalni izbori koji nam slijede otvoriti mogućnost da s pravim kandidatima pripremimo da možda Primorsko-goranska županija dođe pod vodstvo HDZ-a”, rekao je Butković.



Potvrdio je i špekulacije o smanjenju broja ministarstava u novoj vladi, ali nije želio reći koja će ministarstva nestati. “Doći će do funkcionalnog spajanja ministarstava, ali kojih, ne mogu reći, to će objaviti predsjednik”, rekao je Butković, dodavši da ne sumnja da će potpredsjednik HDZ-a, Tomo Medved ostati u vladi.

Govoreći o terminima sastavljanja nove Vlade, Butković je rekao da će se do kraja srpnja sigurno ići u konstituirajuću sjednicu Sabora i konstituiranje Vlade.

Dotaknuo se i uloge manjina u Vladi.

“To je nešto što okupira javnost, definitivno će manjine biti zastupljene u izvršnoj vlasti. Bile su i do sada, još se ne zna tko, još uvijek traju razgovori, ali da, manjine će biti zastupljene u radu Vlade. Ne znam koje je ime, ali mislim da je to dobro, moramo pokazati širinu. Smatram da to u Hrvatskoj ne bi trebao biti problem bilo kome da manjine budu u Vladi”, kazao je Butković za N1.

Komentari