Bulj: Kao turistička zemlja zaustavljamo naše sunarodnjake da mogu doći raditi, živjeti i putovati

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj i predstavnici Hrvatske republikanske stranke (HRS) iz BiH održali su konferenciju za novinare kojom su zatražili od Vlade i Stožera civilne zaštite ukidanje mjere kojom se Hrvatima iz BiH onemogućuje slobodan ulazak u RH.

Zajednička konferencija održana je na graničnom prijelazu Kamensko. Na njoj su uz Bulja sudjelovali predsjednik HRS-a Slaven Raguž te predsjednik gradskog odbora HRS-a Livno Ivica Brešić.

Upozorili su na Upozorili su na “nelogično i diskriminirajuće pravilo Stožera” tijekom prelaska granice RH za državljane RH i BiH.. Njime Hrvati iz BiH ne mogu ući bez testiranja ili bez cijepljenja jedino u Hrvatsku, gdje mogu ući samo na 12 sati.

Naglasili su da, iako je po europskoj statistici BiH na zelenoj listi, RH i dalje za svoje državljane koji žive u BiH za ulazak u Hrvatsku traži dokaz da je putnik prebolio covid-19, da je cijepljen ili da ima negativan test na covid-19 koji nije stariji od 48 sati.



“Naši sugrađani koji žive na području BiH ne mogu ući bez testiranja ili bez cijepljenja jedino u Hrvatsku, gdje mogu ući samo na 12 sati. Kao gradonačelnik Sinja i kao saborski zastupnik se tome protivim”, poručio je Bulj.

Upozorio je kako mnogi ljudi iz Livna i njihove obitelji žive u njegovoj županiji, u Dalmaciji te naveo da Hrvati iz BiH i državljani BiH mogu ući bez ikakvih problema u sve druge zemlje EU i u susjedne zemlje BiH.

“Mi kao turistička zemlja zaustavljamo naše sunarodnjake i sprječavamo ih da mogu doći raditi, živjeti i putovati”, rekao je te dodao:

“Ovo je više nego sramotno od Vlade. Donedavno su čak i državljani Srbije mogli ulaziti u RH bez ikakvih problema i bez ikakvog testa. BiH se nalazi na zelenoj listi, svi građani BiH se mogu slobodno kretati, svi osim naših sugrađana koje Ustavom moramo štititi i dati im ista prava kao što imaju naši građani”.

Ivica Brešić rekao je kako se deklarativno priča o pravima Hrvata te se rade razni performansi po svjetskoj sceni, no one stvari koje građani očekuju od hrvatske Vlade, da vrati prava svojim građanima, svojim državljanima s one strane granice – nikada nisu dočekali.

“Kod nas je demografska situacija alarmantna, i ako je RH odlučila da je ovo način sa završnom scenom koja se radi kao u rezervatu, gdje praktički ne možemo izaći iz rezervata, onda neka nam kažu i neka prestanu sa svojim igrokazima. Neka kažu da samo izvršavaju zadaće svojih tehnokratskih nalogodavaca iz EU, i da mi znamo na čemu smo. Mi ćemo se sami znati postaviti u BiH na način kako to nama paše, a ne da nas polako guše dok ne umremo“, poručio je Brešić.

Slaven Raguž rekao je kako ne postoji niti jedan epidemiološki ili bilo kakav drugi razlog da se Hrvatima onemogućava boravak u RH dulji od 12 sati.

Komentari