Bujas poslao otvoreno pismo Plenkoviću: Od nas poduzetnika se stvara socijalna kategorija. Evo što nam nužno treba da ostvarimo Hrvatsku 2.0

N1

Hrvoje Bujas predsjednik udruge Glas poduzetnika preko društvenih mreža poslao je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću otvoreno pismo. U njemu ga podsjeća kako ga je udruga Glas poduzetnika koja predstavlja preko 100 tisuća Hrvatskih građana zamolila za sastanak na koji nije odgovorio te četiri postulata na kojima bi Hrvatska trebala već od 1. lipnja početi oporavak hrvatskog društva i države.

U svojoj objavi Bujas kao glavna četiri postulata na kojima se treba izgraditi moderna Hrvatska navodi više reda, digitalizacija, manje poreze i više pravde. U svojoj objavi ukratko je objasnio  svakog od njih.

1) #VišeRada – Država ne smije poreznom i zakonodavnom i drugim politikama poticati nerad ili manji rad, naprotiv! Mora poticati rad, povećavanje prometa, povećavanje dobiti, povećavanje plaća!

2) #Digitalizacija – Država nema što tražiti od nas poduzetnika i obrtnika bilo koji dokument koji nam je sama izdala! Digitalizirajte javnu upravu, počeli ste sada, idite do kraja!



3) #ManjiPorezi – Država ne mora dati ništa nama poduzetnicima, ali mora uzimati manje, jer mi najbolje znamo sto i kako investirati i kako oploditi onaj novac koji smo sami zaradili!

4) #VišePravde – Država se treba naplaćivati zadnja! Zašto tražimo da plaćanje PDV-a državi bude po naplati fakture trajna, a ne privremena mjera? Pa zato jer će u tom slučaju profunkcionirati pravosuđe, država će sve napraviti da bude efikasno, kako bi se i sama sto prije naplatila! Trebamo efikasno pravosuđe!

“Zato smatramo da je iznimno bitno već sad promišljati budućnost Hrvatske, s relaksacijom mjera, otvaranjem poslova i tržišta”, napisao je Bujas.

Bujas smatra kako Hrvatska od poduzetnika stvara socijalnu kategorija što ona ne bi trebala biti jer je njihov zadatak podizanje konkurentnosti, ostvarivanje profita na tržištu, povećavanje zaposlenosti, punjenje proračuna kako bismo imali efikasan javni servis, te stvaranje novih vrijednosti.

Udruga Glas poduzetnika od Vlade traže da se provede porezna reforma i uvođenje flat rate poreza od 20 posto uz minimalni neoporezivi dio od 5000 kuna. Zatim povećanje nivoa ulaska u sustav PDV sa sadašnjih tristo tisuća kuna na milijun kuna te prestanak oporezivanja reinvesticije u tvrtku. Zatim poticanja izdavanja i uzimanja računa preko vraćanju poreznih olakšica poput odlaska kod zubara, čuvanja djece u vrtićima.

Predlažu i ukidanje svih parafiskalnih nameta uključujući obvezne članarine u komorama i zajednicama, ustrojavanje Državnog inspektorata kao savjetodavnog i nadzornog tijela umjesto trenutnog represivnog te reorganizacija i smanjenje Javne Uprave i Lokalne Samouprave koja mora biti efikasan Javni servis.

“Od mnoštva stabala – Vladinih Mjera, provedbi istih, kojekakvih ideja sa svih strana i koncepata – ne vidimo šumu! Ne vidimo ključni problem koji se upravo sad događa. Od nas poduzetnika se stvara socijalna kategorija, a mi to nismo – naš zadatak je podizanje konkurentnosti, ostvarivanje profita na tržištu, povećavanje zaposlenosti, punjenje proračuna kako bismo imali efikasan javni servis, te stvaranje novih vrijednosti… To smo mi, to su poduzetnici, a na nama je prilagoditi se i postojećim i sutrašnjim tržišnim uvjetima!”, piše Bujas.

Dodaje kako nakon svake krize, pa tako i nakon one 2008 godine birokracije se znatno povećala, kao i sami troškovi države. “Ovaj put se to NE SMIJE dogoditi, naprotiv, ovo je prilika da birokraciju počnemo smanjivati!”, naglašava predsjednik udruge Glas poduzetnika

“Gospodine Plenkoviću, poslali smo vam dopis gdje tražimo sastanak, tražimo ga sto prije, sto hitnije, jer vrijeme nam leti, naš Glas se mora čuti, ovaj put se neće kljucne teme ne smiju i ne mogu dogovarati bez nas, poduzetnika, obrtnika i zaposlenika u privatnom sektoru.”, napisao je Hrvoje Bujas u otvorenom pismu objavljenom na društvenim mrežama.

Komentari