Budak o situaciji na zagrebačkom Sveučilištu: Puno dekana poslušni su na upute koje dobiju iz politike, ako politika da mig, većina u Senatu može se postići

Neven Budak Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Neven Budak komentirao je situaciju na Sveučilištu te sastanak Senata Sveučilišta koji bi se trebao održati idući tjedan.

Smatra da je situacija na Sveučilištu dozrela za promjene i nada se da će do njih i doći. “Do ovoga pomaka je došlo zbog seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu”, rekao je komentirajući moguću smjenu rektora Damira Borasa na sastanku Senata za N1.

Dalje navodi kako je izjava predsjednika Sveučilišnoga savjeta Luke Burilovića da će Savjet zauzeti jasan stav poruka Senatu o tome što se od njih očekuju.

“Puno dekana poslušni su na upute koje dobiju iz politike, pa je moguće da preporuke iz Savjeta budu i poslušane. Ako politika da mig, mislim da se većina može u Senatu postići bez problema”.



Za ministra obrazovanja Radovana Fucsa navodi kako je u pravu kada ne želi komentirati jer postoji autonomija Sveučilišta i politika ne bi trebala utjecati na glasanje Senata.

“No politika ima utjecaj iz raznih razlog, a i bojim se da bez takvog utjecaja odluka neće biti donesena. Ipak, nekoliko članova Senata djeluje po savjesti, a ne po političkim uputama”, dodaje.

‘Sada se samo provodi samovolja rektora’

Sveučilište već nekoliko godina nije Saboru podnijelo izvješće u radu, a financira se iz proračuna, na to Budak navodi kako nije siguran imaju li u Senatu svi svoje jasno mišljenje i čvrste stavove. Zato je i svojedobno dao ostavku u Senatu.

“No u obranu članova Senata, financiranje Fakulteta dodatnim sredstvima ovise o volji rektora. Nekada nije bilo tako, tijela Sveučilišta donosila su autonomno odluke, poštivale se odluke, no sada se samo provodi samovolja rektora. Zato se dekani ne žele zamjerati, kako ne bi ostali bez potrebnih sredstava za zapošljavanje, projekte… Plaše se za posljedice, bilo za sebe ili sa svoj Fakultet, ako mu se suprotstave. Ipak, neki fakulteti imaju dovoljno sredstava za samostalno funkcioniranje, pa me čudi da se i oni ne odupru”.

Dodaje kako se glasanje o bitnim točkama provodi tajno, a svatko ima pravo glasati kako žele. Također navodi da studenti imaju velik utjecaj na rad Senata, ali nikad nije bio zadovoljan djelovanjem studentskih predstavnika u Senatu.

“Oni nisu bili na visini zadaće, slijedili su neke druge motive, uglavnom vezane uz njihovu vlastitu korist – no to ne mogu dokazati, tu se radi o mom dojmu”.

‘Bez diskusije glasa i nitko ne zna jesu li glasovi prebrojani kako treba’

Kao najveći problem u zadnje vrijeme ističe način na koji su održavane sjednice Senata. Naime, one su takve da se članovi trebaju mailom izjasniti o točkama dnevnog reda, bez mogućnosti rasprave. “Bez diskusije se glasa i nitko ne zna jesu li glasovi prebrojani kako treba”.

Za Dragana Roksandića, kojeg je više bivših anonimnih studentica optužilo za seksualno uznemiravanje, navodi kako je Roksandić htio pažnju javnosti prebaciti s problema na neki sukob njega s njim. “Na njegov sam dopis već odgovorio. On se probao izvući iz neugodne situacije”.

Dodao je kako je bio protiv unapređenja Ante Čovića u status profesora emeritusa jer je to nagrada za izuzetan doprinos radu Sveučilišta te iako je Čović napravio dosta toga za odsjek povijesti smatra da nije trebao dobiti to zvanje.

Komentari