Brojne škole u entitetu Republika Srpska primilo prijetnje bombom

Brojne škole u dijelu BiH koji je u sastavu entiteta Republika Srpska u srijedu su zatvorene nakon što su u protekle noći primile prijetnje o postavljenim bombama a policija je objavila da obavlja temeljite provjere škola. I više policijskih postaja u Sarajevu dobilo je upozorenja o postavljenim bombama a u porukama elektroničke pošte navdeno je kako je to čin koji je uslijedio zbog “antiruske politike” koja se vodi u Federaciji BiH.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije potvrdili su kako provode temljite preglede zgrada u kojima su smještene policijske postaje. Portal “Dnevnog avaza” objavio je presliku sadržaja prijeteće poruke poslane na ćirilici u kojoj je kao pošiljatelj navedena ruska služa državne sigurnosti FSB.

 

– Na ovaj korak su nas natjerale vlasti BiH svojom antiruskom politikom i nasrtajem na naš bratski srpski narod u Republici Srpskoj. NATO vam neće pomoći. Utječite na svoju vladu ako ne želite, kao u Ukrajini. S poštovanjem FSB!, stoji u poruci.



 

Zapovjednik sarajevske policije Nusret Selimović je prošlog tjedna nakon što su bombaške prijetnje upućene školama u tom gradu kazao kako se svi ovakvi slučajevi istražuju pod sumnjom na počinjenje kaznenog djela terorizma. Sve dojave o podmetnutim bombama u BiH do sada su se pokazale lažnima no do sada nitko nije uhićen zbog tih lažnih prijetnji.

 

Prekinuta nastava u školama od Banja Luke do Trebinja

 

Prijetnje bombama upućene su elektroničkom poštom na adrese škola od sjeverozapada do krajnjeg jugoistoka zemlje odnosno od Bosanskog Novog preko Banje Luke pa sve do Trebinja, što je prouzročilo prekid nastave za tisuće učenika.

 

‘Naša misija je da ubijemo’ i ‘Svi ćete umrijeti’ dio je sadržaja prijetećih poruka napisanih ćirilicom. Iz ministarstva unutarnjih poslova RS potvrdili su kako istražuju sve prijetnje, a pirotehničari pretražuju škole kojima su stigle prijeteće poruke. Škole neće biti otvorene dok god se protudiverzijski pregled ne završi, odnosno ne utvrdi da nema sigurnosnih prijetnji, naveli su u priopćenju.

Prošlog tjedna zbog sličnih prijetnji evakuirane su brojne škole u Sarajevu koje su također dobile bomaške prijetnje elektroničkom poštom. Ispostavilo se da su sve prijetnje bile lažne a policija i dalje istražuje slučaj. Utvrđeno je jedino kako su prijetnje upućene s ruske internetske domene no stručnjaci upozoravaju kako to nije dostatan podatak za bilo kakve konačne zaključke.

Komentari