Brod s prvim dijelovima željezne konstrukcije Pelješkog mosta – doplovio je do gradilišta u Komarni

Kineski brod s prvim dijelovima željezne konstrukcije Pelješkog mosta – doplovio je do gradilišta u Komarni. Ispred luke Ploče – bio je usidren dulje nego što se očekivalo zbog administracije. Spajanje dijelova mosta počinje uskoro.

“Stupovi Pelješkog mosta sve su veći jer kineski radnici ne posustaju. Na jednom dijelu dovršeni su i pripremljeni za montažu prve rasponske konstrukcije. Koja bi trebala ugrađena dijelom na potezu od upornjaka na kopnenoj strani do stupnog mjesta broj dva za što su već pripremljene nosive skele”, rekao je dipl. ing. i nadzorni inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin.

Čekao se samo brod koji je s 29 dijelova konstrukcije mosta zapeo na sidrištu luke Ploče.

“Brod se zadržao pet dana mada je imao slobodan promet s obalom, vjerojatno se zadržao zbog carine i plaćanja PDV-a”, kazao je kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić.



I napokon je uplovio u malu Komarnu gdje će tijekom sljedećih nekoliko dana iskrcavati teret.

“Ukupna težina tog tereta je 7050 tona, a svaki komad sandučastih nosača je težak preko 200 tona i on će se iskrcavati samo za vrijeme dnevnog svjetla”, dodao je Nikolić.

Iskrcaj će stoga potrajati nekoliko dana, dakako, budu li povoljni vremenski uvjeti na moru.

Dijelove rasponske konstrukcije mosta najprije će velika dizalica s broda iskrcati na plutajuće platforme koje će remorkeri odvlačiti do mjesta za ugradnju.

Mještani Komarne raduju se svakom brodu posebice kad navješćuje novu fazu gradnje.

“Nadam se da je ovo početak spajanja prvoga dijela mosta”, rekao je Martin Vuica iz Komarne.

“Velika atrakcija će bit, evo vidite stubove, tamo, snimili ste kolika je visina. Most će bit izvanredan lijep”, dodao je Mile Brljević.

I visok toliko da će ispod njega moći prolaziti i mnogo veći brodovi od Da Yu Sije.

Komentari