Brnjac odgovara Kacinu: Slovenski turisti se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, stanje nije ‘dramatično’

N1

Nakon što je glasnogovornik slovenske Vlade najavio kako će Slovenija uvrstiti Hrvatsku na crvenu listu zbog situacije s epidemijom koronavirusa i kako je stanje u Hrvatskoj dramatično, o svemu se oglasila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac priopćenjem.

“Slijedom posljednjih izjava glasnogovornika Vlade Republike Slovenije za koronavirus Jelka Kacina, odbacujemo njegove navode kako je u Hrvatskoj stanje dramatično.

Podsjećamo kako se baš Slovenija u kontinuitetu nalazi u samom vrhu tržišta ključnih za ukupni rezultat hrvatskog turizma, što ilustriraju i pokazatelji eVisitora prema kojima smo tijekom lipnja 2020. godine zabilježili približno 207 tisuća dolazaka te 1,1 milijun noćenja s tržišta Slovenije, dok smo u srpnju dosegli razinu od približno 382 tisuće dolazaka te 3,4 milijuna noćenja.

Prema preliminarnim pokazateljima za kolovoz (zaključno s danom 18. kolovoza) trenutno smo na razini od približno 238 tisuća dolazaka te 2,2 milijuna noćenja Slovenaca od kojih se 71,4 posto ostvaruje u Istri, Kvarneru i Lici. Želimo istaknuti da je upravo u te tri županije evidentirano sveukupno 10 slučajeva novozaraženih od COVID-19 u protekla 24 sata.



Percepcija Hrvatske je kod većine slovenskih turista iznimno dobra, u Hrvatskoj se osjećaju sigurno obzirom da je dobro poznaju te su vlasnici brojnih nekretnina (više od 100.000).

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u stalnom je kontaktu s predstavnicima udruženja u turističkom sustavu, s ciljem osiguravanja potpunog poštivanja epidemioloških mjera u turističkim objektima, kao i mogućnosti uvođenja testiranja za strane turiste u turističkim objektima.

Hrvatska će nastaviti činiti sve što je u njezinim mogućnostima kako bi mjerodavne inozemne institucije imale sve točne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na rizične liste, odnosno na popise sigurnih zemalja”, poručuju iz ministarstva.

Komentari