Brnjac: Austrija bi mogla promijeniti mišljenje

profimedia

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto stavljanja cijele zemlje na epidemiološku crvenu listu, uvede tu mjeru samo za određene dijelove Hrvatske, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je u utorak kako očekuju da bi Austrija mogla promijeniti mišljenje.

Ministrica je večeras u ‘Temi dana’ Hrvatske televizije (HTV) komentirala odluku Austrije da povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, kao i razmišljanja Slovenije o uvođenju karantene ovog vikenda za sve povratnike iz Hrvatske.

Brnjac: Ništa nije prepušteno slučaju

Ministrica turizma i sporta istaknula je kako ništa nije prepušteno slučaju te da redovito razmjenjuju informacije i kontaktiraju sa slovenskim kolegama, daju im transparentne podatke o brojkama po županijama, kako bi mogli vidjeti da nisu sve hrvatske županije u istoj situaciji, odnosno da ih samo dvije imaju porast broja oboljelih.

“Očekujemo da uzmu u obzir kakvo je stanje po županijama jer to su relevantni podaci i oni su upoznati s tim”, rekla je Brnjac. Mislim da bi se mogla takva nekakva odluka s njihove strane i očekivati, dodala je.

Što se Austrije tiče, kaže, lista se revidira i mijenja se otprilike svaka dva tjedna.
“S obzirom na nove mjere Stožera očekujemo da bi i Austrija isto mogla promijeniti svoje mišljenje vezano uz Hrvatsku”, rekla je Brnjac.

Upitana hoće li Hrvatska uzvratiti istim mjerama ministrica turizma poručila je da ne bi govorila o reciprocitetima.
Brnjac je rekla i da ima informaciju kako u hrvatskim hotelima nema niti jednog zabilježenog oboljelog jer se svi pridržavaju strogih epidemioloških mjera.

Dodala je da je broj turista oboljelih u Hrvatskoj zanemariv.

Ministrica je rekla kako nam je pomoglo što smo autodestinacija. Istaknula je i da Dubrovačko-neretvanska županija u kolovozu bilježi sve bolje turističke rezultate, dodavši kako posebno vesele dobre najave aviokompanija za rujan i listopad.

Što se sportskih natjecanja tiče, rekla je Brnjac, ona će se sigurno održavati, ali Stožer je donio određene mjere – trećina gledatelja smije biti na tribinama, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a HNL je sam odlučio da neće imati gledatelja.

Komentari