Brković o e-popisu: Pretpostavljamo da djedovi i bake dovoljno vjeruju svojim unucima

Lidija Brković Screenshot HRT

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković komentirala je provođenje ovogodišnjeg popisa stanovništva.

Poručila je kako je prošle godine u listopadu Državni zavod za statistiku proveo sveobuhvatni Popis poljoprivrede na području Republike Hrvatske. I to nakon sedamnaest godina, te se tim popisom popisala sva stoka, grla, sve obradive površine.

“U Popisu stanovništva nalazi se također slično pitanje, ali je ono metodološke naravi s razlogom kako bi Državni zavod za statistiku diferencirao urbano od ruralnog stanovništva”, rekla je ravnateljica Brković u središnjem Dnevniku HRT-a.

Dodala je da su sva pitanja u Popisu stanovništva napravljena s razlogom i da su metodološki postavljena.



Brković je rekla da svaka zemlja provodi popis za svoje vlastite potrebe, no da bi se zadovoljile obveze koje Hrvatska kao država ima, te kako bi bili međunarodno usporedivi s drugim državama, određeni dio pitanja sve države članice Europske unije dostavljaju pitanja EUROSTAT-u radi međunarodno usporedivih podataka.

Što se tiče pitanja – imaju li kućanstva internet, kazala je kako na to pitanje pomoću drugih istraživanja DZS dobiva odgovor i to na godišnjoj razini.

Pitanje o osobama s invaliditetom u kućanstvima, naglasila je kako je ono postojalo u Popisima stanovništva i 2001. i 2011., ali zbog toga što Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima izuzetno kvalitetan registar osoba s invaliditetom, gdje je više od 500 tisuća građana s invaliditetom, Državni zavod za statistiku je procijenio da ne treba dodatno opterećivati stanovništvo.

Upisuju li unuci bake i djedove kao ateiste?

U Crkvi je zazvonilo da unuci za vjeroispovijest svojim bakama i djedovima upisuju da su ateisti. Brković je istaknula kako je za te informacije saznala iz medijskih članaka, no napominje kako ne zna od kuda Crkvi takvi podaci, jer Državni zavod za statistiku još nije otvarao upisne upitnike.

“Sam popis se temelji na izjavi, a u prvoj fazi bilo je omogućeno svima koji koriste sustav s-Građani da popišu sebe i sve članove svoga kućanstva. Preporuka je bila i još uvijek vrijedi i za sutra, da stariji članovi kućanstava koji nisu vičniji korištenju interneta, mogu zamoliti svoje mlađe ukućane, primjerice unuke da im pomognu pri popisivanju.

Pretpostavljamo da oni dovoljno vjeruju svojim unucima, jer to su njihovi najuži članovi obitelji, te ne vidimo zašto bi ih popisali kao ateiste, ako bake i djedovi se ne osjećaju tako”, poručila je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

‘Upitnici se mogu pogledati u dogovoru s popisivačima’

Oni članovi kućanstva koji nisu popunjavali upitnik, već ga je za njih netko ispunio, mogu pogledati taj upitnik kada im popisivači dođu na vrata.

Međutim, to ne može popisivač učiniti na licu mjesta, već mora dogovoriti u ispostavi s instruktorom, odnosno njegovim nadređenim koordinatorom, da se ta osoba pozove i pogleda popisni upitnik.

Ako su se osobe samopopisale, kontrolni kod moraju predati popisivaču, jer on DZS služi kao kontrola obuhvata popisa.

Svaki popisivač zadužit će između 200 do 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio.

Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.

Komentari