Britanski parlament odobrio Zakon o Brexitu

izvor: flickr.com

Britanski zastupnici dali su konačno odobrenje prijedlogu zakona o brexitu premijera Borisa Johnsona čime je uklonjena još jedna zapreka za izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. siječnja.

Prijedlog zakona o Sporazumu o povlačenju podržalo je 330 zastupnika, a protiv je bilo 231.

Očekivalo se da će njegovo usvajanje biti puka formalnost nakon što su konzervativci osvojili većinu na prijevremenim izborima prošli mjesec.

Prijedlog zakona je usvojen nakon trodnevne rasprave. Zakon sada treba usvojiti Dom lordova, gornji dom britanskog parlamenta koji ga može odgoditi, ali ne može poništiti usvajanje u donjem domu.Današnje usvajanje predstavlja veliku pobjedu za Johnsona, koji je kao ključni cilj svog premijerskog mandata naveo izvođenje zemlje iz EU-a.

Velika Britanija je za izlazak iz EU-a glasala na referendumu 2016. godine. Međutim, zastupnici u parlamentu opetovano su rušili pokušaje Borisa Johnsona i njegove prethodnice Therese May da izvedu državu iz Unije.

May je zbog toga u srpnju podnijela ostavku.

Zadnjeg dana siječnja počet će tek prva faza izlaska, takozvano “prijelazno razdoblje”, predviđeno kako bi se izbjegao nagli prekid veza. Tijekom tog razdoblja Velika Britanija i EU trebaju dogovoriti budući odnos.

Komentari