Britanski parlament izglasao zakon o izlasku iz EU

Zastupnici britanskog parlamenta izglasali su u petak zakon o izlasku iz EU na prijedlog premijera Borisa Johnsona, ključnog koraka u izlasku Velike Britanije iz EU.

Zastupnici britanskog parlamenta izglasali su u petak zakon o izlasku iz EU na prijedlog premijera Borisa Johnsona. Zakon, koji je prošao s većinom od 358 glasova nasuprot 234, smatra se trijumfom Johnsona, koji je na čelu Konzervativne stranke nadmoćno pobijedio na prijevremenim izborima samo osam dana ranije.

Johnson, koji je glasačima umornim od rasprava i odgoda obećao da će konačno “obaviti Brexit,” izmijenio je raniji zakon koji je njegova prethodnica Theresa May tri puta bezuspješno pokušala progurati kroz parlament.

U zadnjoj verziji, koja je konačno dobila podršku većine zastupnika, zabranjeno je bilo kakvo dodatno produženje roka za izlazak iz EU, koji je trenutno 31. siječnja 2020, a ugrađena je i odredba koja ograničava trajanje tzv. tranzicijskog perioda (razdoblje u kojem će Velika Britanija i nakon formalnog izlaska morati slijediti EU pravila) na maksimalno do kraja 2020. godine, prenosi N1.



Komentari