Britanska vlada izmjenom pravila o trgovini za Sjevernu Irsku otvara bitku s Europskom unijom

Pixabay

Britanska će vlada u ponedjeljak predložiti zakon kojim će se jednostrano ukinuti pravila trgovine za Sjevernu Irsku uvedena nakon brexita, unatoč tome što će time možda započeti trgovinski rat s Europskom unijom.

London kaže da i dalje daje prednost dogovoru s Europskom unijom o reformi “Sjevernoirskog protokola” čije odredbe odbijaju probritanski unionisti na podijeljenom teritoriju pokrajine. No, u slučaju izostanka dogovora kroz dijalog, zakon bi stupio na snagu kako bi zamijenio odredbe britanskog sporazuma o povlačenju iz EU-a. Britanska vlada tvrdi da time ne krši međunarodno pravo.

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis izjavio je u nedjelju da protokol remeti trgovinu i da je ugrozio rad vlasti u pokrajini zbog otpora unionista.

– Dakle, ispravno je da to popravimo, rekao je, dodajući da je potreba za zaštitom mirovnog sporazuma iz 1998. u Sjevernoj Irskoj imala “primat” nad protokolom. Lewis je odbacio prijetnje nekih u EU-u da bi jednostrane promjene mogle potaknuti suspenziju šireg trgovinskog sporazuma dogovorenog u okviru povlačenja Britanije iz EU-a, što bi dovelo do sankcija i carina protiv Britanije.



Velika Britanija si teško može priuštiti trgovinski rat, u vrijeme kada se njezini stanovnici bore s najgorom inflatornom krizom u jednoj generaciji.

– Mislim da su takve poruke stvarno beskorisne, rekao je ministar na radiju Times, ukazujući na potrebu da Britanija i EU zajedno rade protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, u EU-u strpljenja prema taktikama premijera Borisa Johnsona sve je manje, prema irskoj vladi.

Irska nacionalistička stranka Sinn Fein u nedjelju je optužila Johnsona da je žrtvovao stabilnost u Sjevernoj Irskoj radi vlastitog opstanka, nakon što je prošlog tjedna tijesno dobio povjerenje konzervativaca.

– To su nečasne stvari, rekla je predsjednica Sinn Feina Mary Lou McDonald za Sky. Optužila je vladu da “potkopava, napada i šteti” Sporazumu na Veliki petak iz 1998.

Sinn Fein je postao najveća stranka na izborima u Sjevernoj Irskoj prošlog mjeseca.

No, Demokratska unionistička stranka tvrdi da protokol ugrožava status Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu i bojkotira lokalnu vladu. Protokol zahtijeva provjere robe koja stiže iz Engleske, Škotske i Walesa, kako bi se spriječilo da ona uđe na jedinstveno tržište EU-a preko Republike Irske. Očekuje se da će britanski zakon ukinuti većinu provjera, stvarajući kanal za britanske trgovce da šalju robu u Sjevernu Irsku bez podnošenja ikakve carinske deklaracije u EU-u.

EU bi imao pristup većem broju britanskih podataka o protoku robe u stvarnom vremenu, a samo bi tvrtke koje namjeravaju trgovati na jedinstvenom tržištu preko Irske morale podnositi dokumentaciju. EU bi trebao vjerovati Velikoj Britaniji da nadzire promet trgovine, a Britanija je obećala “stroge kazne” za sve tvrtke koje žele zloupotrijebiti novi sustav.

Nakon glasovanja o povjerenju, Johnson je bio pod pritiskom tvrdolinijaša u svojoj stranki da pooštri zakon i ukine nadležnost nad protokolom koji ima Europski sud pravde (ECJ). Lewis je rekao da “nema logike” da suci samo jedne strane budu uključeni u bilateralni trgovinski aranžman, ali nadzor ECJ-a je crvena linija za EU koji time štiti svoje jedinstveno tržište.

Britanska oporbena Laburistička stranka rekla je da vlada nema osnova tvrditi da je njezino rješavanje spora zakonito.

– Čini se da ova vlada postavlja rekord u kršenju zakona, rekla je laburistička ministrica financija u sjeni Rachel Reeves, nakon što je Johnson kažnjen zbog jedne od mnogih zabava na Downing Streetu uz kršenje epidemijskih mjera. Pomogli smo u sklapanju Sporazuma na Veliki petak, duboko smo, strastveno predani tome, dodala je.

Komentari