U zagrebačkoj četvrti Brezovica zabilježen najveći broj uništenih kuća i intervencija

Ilustracija Foto: Facebook

Brezovica je zagrebačka gradska četvrt s najvećim brojem uništenih kuća u razornom potresu koji je pred Novu godinu pogodio središnju Hrvatsku, piše u utorak Večernji list.

Volonteri civilne zaštite i dobrovoljna vatrogasna društva su na području Brezovice odradili više od nekoliko stotina intervencija.

Po riječima predsjednice Gradske četvrti Brezovica Marine Pucević, najviše je nastradalo kuća u Donjem Dragonošcu, Havidić Selu, Lipnici… Zasad još procjene ukupne štete nemaju, a rade danonoćno kako bi se što prije otklonile opasnosti od urušavanja po kućama i zgradama. Na vrhu popisa najoštećenijih građevina nalaze se i dvorac te crkva u Brezovici.

“Dvorac je otprije derutan, no sad ga je potres dokrajčio. Nije sigurno pokraj njega prolaziti. Na crkvi su napuknuli tornjevi, a iznutra su oštećeni zidovi. Nadajmo se da neće biti još koji potres jer bi se moglo sve urušiti”, govori Pucević dodajući kako je sudbina crkve još neizvjesna, a stanovnici Brezovice će do daljnjeg imati misu u pokrajnjoj vjeronaučnoj dvorani. I crkva, ali i obližnji dvorac, sagrađeni su prije velikog potresa 1880. godine, a taj su udar podnijeli. Crkva je u međuvremenu obnovljena, no barokni dvorac s kraja 18. stoljeća, unatoč govorkanju da će se obnoviti, i dalje je propadao.



Napukao je i stari grad Lukavec u istoimenom naselju, ima “rane”, odnosno pukotine na zidovima, a oštećena je i unutrašnjost. Ta je obrambena utvrda, pak, podignuta za vrijeme turskih osvajanja, a najpoznatija je po tome što se uoči dana sv. Jurja u travnju ispred njega pali najveći krijes kojim se simbolički tjera zima te slavi nadolazeće proljeće. No, prema svemu sudeći, ove će se godine proslava možda morati odgoditi jer je trenutačno građevina ozbiljno oštećena, a procjena štete se još čeka.

Ali ipak, prioritet obnove su obiteljske kuće. Zato najveći turopoljski grad, Velika Gorica, planira sagraditi nove kuće svim stanovnicima čiji su stambeni objekti stradali u razornom potresu, odnosno koji će dobiti crvenu naljepnicu.

“Crvene su trenutačno tri oznake, ali još pet objekata statičari moraju provjeriti “, kazao je Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, dodajući da su stigle 183 prijave, većinom oštećenja u Cerovskom Vrhu, Dubrancu i okolnim naseljima.
Na štetu nastalu potresom upozoravaju iz udruge “Jezero Čiče” te zahtijevaju hitnu sanaciju “turopoljskog mora”, gdje se odronilo oko 30 metara obale, piše Večernji list.

Komentari