BRAVO HAJDUČE Slijepim osobama omogućeno nikada kvalitetnije praćenje utakmica na Poljudu

Županijska udruga slijepih Split ima razloga za zadovoljstvo, osobito dio članova koji prate sport. Naime, od danas mogu na znatno bolji način doživjeti utakmicu na kojima igra Hajduk.

Pet slijepih osoba pratili su utakmicu Hajduk-Lokomotiva uz pomoć uređaja za audiodeskripciju. Ovaj uređaj radi kao bluetooth slušalica putem koje se emitira glas komentatora koji opisuje situaciji na tereni, ali i na tribinama.

Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split, rekao je kako je ovo velik dan za njegovu udrugu.

“Ovo je plemenita odluka Hajduka kojom se i našim članovima omogućuje pratiti utakmice s videćim ljudima na stadionu. Radi se o tzv. audio deskripciji koja obuhvaća dva komentatora od kojih je jedan sportski trener, a drugi turistički vodič. Oni opisuju situaciju na terenu i sve što se događa na stadionu, a mi slušamo sve putem slušalica. Osobno nisam posebno uzbuđen jer ne pratim nogomet toliko, a odlučio sam to napraviti zbog svojih članova. Naravno da me zanima kako će sve skupa to izgledati. Do sada su ovakvo što imali reprezentacija i Dinamo, a sada i Hajduk. Danas je probno stiglo pet slijepih osoba”, rekao je Tokić prije početka utakmice.



Ivan Bogdanović, član udruge, navijač je Hajduka i bio je vidno uzbuđen prije početka utakmice.

“Vrlo sam sretan što smo doživjeli da mi, slijepe osobe, a posebno one koji pratimo Hajduka, koji je mnogim Dalmatincima više od kluba, imamo priliku na licu mjesta uživati u utakmici. Drago mi je da će iduće sezone svaka utakmica Hajduka biti praćena audio deskripcijom što će omogućiti znatno većem broju naših članova da uživo prate utakmice”, rekao je Bogdanović.

Dodao je da se za Hajduka ne navija nego živi i kada gubi i kada dobiva. Kaže da svi znaju da Hajduk može više i bolje, no i da treba biti realan.

Frane Vuka je turistički vodič koji je prenosio utakmicu.

Naš prvi projekt bio je u suradnji s HNS-om na utakmici Hrvatska-Mađarska na Poljudu prošle godine. “Ovo je plemenit projekt koji je počeo s HNS-om, a sada konačno suradnju počinjemo s našim Hajdukom. Moja prijateljica Kristina Nuić Prka me uvela u ovaj projekt i zahvalan sam joj na tome. Za mene ovo nije velika novost”.

Kada pričam o Hajduku, to se ne može turistima sažeti u jednoj rečenici. Priča obično traje 45 minuta. Hajduk ima slavnu prošlost, a nadamo se svijetloj budućnosti. Hajduk je prije nekoliko godina počeo raditi ture stadiona. Radi se o lijepom projektu koji vrijedi doživjeti – zaključio je Vuka za Dalmaciju danas.

Čestitamo Hajduku i svim zaslužnima na ovom sjajnom potezu.

Komentari