BRANKO BAČIĆ: Siguran sam da neću biti novi ministar

HRT

U Vladi su nastavljeni razgovori o kandidatima za novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, nakon što je Darko Horvat podnio ostavku i završio u istražnom zatvoru u aferi podjele državnih poticaja. Branko Bačić je kazao u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” da je oprezan kada daje izjave o svojoj budućnosti, ali da je sasvim siguran da on neće biti novi ministar. Iako se željelo pitanje novoga ministra riješiti do kraja tjedna, rekao je da bi to zbog nekoliko razloga moglo biti prolongirano. Sandra Benčić i Sabina Glasovac naglasile su među ostalim kako ne misle da je vladajuća većina stabilna s obzirom na uhićenje Darka Horvata i istrage koje se provode.

U HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” sudjelovali su Branko Bačić (HDZ), Sandra Benčić (Možemo!), Sabina Glasovac (SDP) i Stjepan Čuraj (HNS).

Na pitanje hoće li on biti novi ministar jer je bio već ministar graditeljstva a po struci je inženjer geodezije Branko Bačić je kazao:

– Jednom ministar, uvijek ministar. Prilično sam oprezan kad dajem izjave o svojoj budućnosti. Često puta u politici je – nikad nemoj reći “nikad”. Ali obnašam dužnost predsjednika Kluba HDZ-a, mislim da je to iznimno odgovoran posao. Na njoj ću sasvim sigurno i ostati. Predsjednik Vlade je razgovarao danas s nekoliko kandidata. U stranci ima dovoljno dužnosnika koji su se na nacionalnoj i lokalnoj razini etablirali kao iskusni i dobri političari i prilično su dobro upoznati s poslovima koje podrazumijeva znanje ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, kazao je.



Bačić smatra da se Klub zastupnika HDZ-a ne bi razišao, kada bi njega pozvali u Vladu. To je stabilan Klub, doduše jako veliki, kazao je Bačić.

– Namjeravali smo to pitanje riješiti u petak. Ali je nekoliko razloga dovelo do toga da ćemo to ipak morati prolongirati. Jedan od razloga je i to da je premijer imao specifičnu obiteljsku situaciju i nije se mogao u cjelosti posvetiti tom odabiru. S obzirom na iznimno kompliciranu situaciju u Ukrajini, sutra je izvanredni samit u Bruxellesu, pa premijer tamo mora otići. Pa zbog toga nije moguće ovaj tjedan sve riješiti i da bude glasovano u petak. Na sastanku vladajuće većine premijer je dobio apsolutnu potporu da predloži iz redove članova HDZ-a stručnjaka za tu funkciju, kazao je Bačić.

Slijedi li rekonstrukcija Vlade?

Odgovarajući na pitanje radi li se o opsežnijoj rekonstrukciji Vlade, kazao je da se razmišljalo i o rekonstrukciji.

– Druga godina je mandata. To je i vrijeme kada dolazi do svojevrsnih osvježenja u Vladi. Ono što me pitate je druga stvar koja je vezana za pravosudni epilog ministra Horvata. U istragu je uključen i potpredsjednik Vlade, a iz medija čujem da su određeni i izvidi nad ministrom Aladrovićem. Za sada nemam drugih saznanja. Sve čitam iz medija. Zahvaljujući ovakvoj politici Vlade, apsolutno je neovisno pravosuđe. Ruke su glavnoj državnoj odvjetnici, USKOK-u i svim tijelima progona slobodne, kazao je Bačić i dodao da se ne želi utjecati na rad državnog odvjetništva.

– Uhićenje ministra je važan događaj. Dvaput se dogodio u RH. Mi u HDZ-u smo mišljenja da je to trenutak da glavna državna odvjetnica izađe i u okviru istrage, kaže informacije koje može, a ne da se o tome doznaje iz medija, rekao je među ostalim.

Komentari