BRANKO BAČIĆ: Paladina je dobio jednoglasnu podršku svih članova vladajuće koalicije

N1

Predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić, nakon sastanka vladajuće koalicije obratio se javnosti.

“Predsjednik Vlade predstavio je koalicijskim partnerima kandidata za ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, Ivana Paladinu. U Saboru će se sutra održati zajednička sjednica Odbora za graditeljstvo i Odobra za gospodarstvo, gdje će Paladina predstaviti svoj program i viđenje razvoja, a samo glasovanje na plenarnoj sjednici Sabora održat će se sutra u 11 sati, tako da bismo sutra već u 11 sati imali novog ministra”, rekao je Bačić.

Dodao je da je Paladina dobio jednoglasnu podršku svih članova vladajuće koalicije, donosi N1.

O  ministru Aladroviću
Upitan za potporu ministru Josipu Aladroviću i optužnice protiv njega, Bačić je rekao da ona nije napisana te da su izvidi tajni i da je do zahtjeva za skidanjem imuniteta bilo kojem dužnosniku potrebno da DORH provede izvide. “Tek nakon što se završe izvidi, koji su po zakonu tajni, zatraženo je od strane Vlade skidanje imuniteta da bi mogla započeti istraga. Dakle, nema istrage dok se ne traži skidanje imuniteta službeno”, rekao je Bačić.



Dodao je da je Aladroviću imunitet skinut, nakon čega se počela provoditi istraga. Tek nakon toga može se podnijeti optužnica koju sud može i ne mora prihvatiti.

“Odnos i status ministra ovisi o predsjedniku Vlade, što je uobičajeno i normalno. U ovom trenutku je ministru Aladroviću skinut imunitet. Za pretpostaviti je da će se i podignuti optužnica. Nakon toga će se utvrditi njegov status. Ne bih sada prejudicirao, premijer će odlučiti o njegovom statusu”, rekao je Bačić.

Nije potvrdio napise da premijer Andrej Plenković već traži zamjenu za Aladrovića. “Svakako da nije ugodna pozicija ministra protiv kojeg se podiže optužnica i nije ozračje u kojem se normalno može funkcionirati u Vladi. Pričekat ćemo”, rekao je Bačić. Dodao je da je neprihvatljivo suđenje u javnosti prije presude.

“Puno je koraka, posla i aktivnosti od podizanja optužnice pa do presude. Imamo iskustva kako su dizane optužnice, a na kraju su dužnosnici oslobođeni, ali je ostao status gubitka i posla i renomea”, rekao je Bačić, naglasivši da je DORH neovisan od HDZ-a.

“Moramo biti svjesni da postoji i njihova odgovornost, prije svega kad se radi o najvišim dužnosnicima. DORH mora postupati izuzetno pažljivo i to u vremenima koja nisu svakodnevna, treba paziti kako ne bismo destabilizirali Vladu”, rekao je Bačić.

 

Komentari