Branko Bačić napao oporbu: Opstruiraju raspravu, a onda nama spočitavaju

Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić odbacio je u petak oporbene prigovore što se njihove teme raspravljaju u poslijepodnevnim satima te najavio da će Sabor zasjedati i nakon 15. prosinca, ustavnog roka za redovno zasjedanje.

Očekujem da vlada i premijer iniciraju sazivanje izvanredne sjednice koja bi se održala izvan ustavnog roka za redovno zasjedanje, dakle 16., 17. i 18. prosinca, rekao je Bačić na konferenciji za novinare. Za sada očekuje da vlada Saboru za tu sjednicu predloži odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP), zakon o subvencioniranju stambenih kredita…

Nakon 18. prosinca, Sabor bi završio rad do 15. siječnja.

Bačić je odbacio prigovore oporbe što se njene teme raspravljaju poslijepodne. Objasnio je kako oporbene teme dolaze na red nakon što se odrade one za koje vladajuća većina smatra da su prioritetne, a oporbi je predbacio da i sama, na neki način, odlučuje kada će se raspravljati o njenim temama.



Oporba treba biti koncentrirana

“Kada bi oporba bila koncentrirana na zakone o kojima raspravljamo, kada bi znala o čemu se radi u pojedinom zakonu, a ne pričala o svemu, možda bi njihove točke došle malo prije na red, a ne navečer u osam ili devet sati”, kazao je Bačić, ilustrirajući to na primjeru od četvrtka.

“Raspravljali smo o zakonu o akvakulturi, što sa IGP-om nema nikakve veze, no unatoč tome smo 2, 5 sata, govorili o IGP-u i onda nam ti isti, koji opstruiraju raspravu, spočitavaju da smo počeli u 20 sati raspravljati o oporbenoj interpelaciji”, konkretizirao je.

Morat će se, kaže, razmisliti kako usredotočiti zastupnike da raspravljaju o meritumu zakona, a ne o svemu drugome, tim više što svaki od 13 klubova svaki dan može govoriti slobodno o temi o kojoj želi.

Respektiramo ulogu oporbe, no njene inicijative stavljamo nakon akata za koje mi držimo da su prioritet, a u četvrtak su to bili Nacionalni plan borbe protiv raka, zakoni koji će poduzetnicima smanjiti parafiskalne namete, definirati kvote za ulov tuna, kazao je predsjednik Bačić.

Odbacio je teze da vladajućima među prioritetima nije rasprava o covidu-19.

O pandemiji covid-19 u posljednjih smo mjesec dana raspravljali osam ili devet puta, kazao je Bačić pa podsjetio da je Godišnje izvješće Vlade gotovo u cijelosti bilo posvećeno covid-19 mjerama, stožeru. Ako zakon o zaštiti od zaraznih bolesti nije vezan za pandemiju, ako to nisu donošenje rebalansa i proračuna, porezna reforma koja se usredotočila kako pomoći gospodarstvu, plus Mostov zaključak, plus interpelacija oporbe o pripremljenosti zdravstvenog sustava, onda ne znam što je vezano, naveo je.

“Mislim da itekako uvažavamo činjenicu da Hrvatska i svijet prolaze teško razdoblje u borbi protiv te bolesti”, izjavio je predsjednik zastupničkog kluba HDZ-a i izrazio uvjerenje da će se posljednjim mjerama uspješno odgovoriti na pandemiju.

Sabor je već danima, mjesecima u raspravi o provedbi mjera u borbi protiv pandemije, voljom vladajući raspravili smo dvije oporbene interpelacije, sinoćnju i onu o aferi Krš-Pađene iako to poslovnički nismo morali, mogli smo to otegnuti 60 dana, a nismo, da se ne bi se reklo da ignoriramo oporbu, rekao je Bačić.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa već je trebao biti u Saboru

Poručio je i kako je po njemu prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa već trebao biti u Saboru. Drži da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u svom postupanju izlazi izvan okvira pa kako se ne bi događalo da se nekom kaže da je kriv, a zakon to nije predvidio niti za to ima sankcija, zauzima se da zakon čim prije dođe u Sabor, a takva praksa Povjerenstva uskladi sa zakonom.

Komentari