Božo Ljubić: Izrazio zadovoljstvo zaključcima Zagrebačkog samita

Zeljko Puhovski / CROPIX

Saborski zastupnik HDZ-a iz dijaspore Božo Ljubić – HDZ, izrazio je petak zadovoljstvo zaključcima Zagrebačkog samita i snažnom podrškom europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, te kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine.

„Ponovno je data snažna podrška kandidatskom statusu BiH ali i BiH kao funkcionalnoj državi koja će biti utemeljena na načelima federalizma i legitimnog predstavljanja”, kazao je Ljubić na konferenciji za novinare u Saboru.

Odao je priznanje i predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije čijim je zalaganjem, kako je kazao, Zapadni Balkan stavljen u fokus interesa.

„Pored političkih kriterija koje svaka zemlja treba ispuniti jasno je da EU pomaže zemlje i da se ekonomski i socijalno stabiliziraju da bi mogle ispunjavati sve reforme”, istaknuo je.



Ljubić, međutim, upozorava na nedostatak institucionalnog kapaciteta BiH za provođenje neophodnih reformi te narušenu ravnotežu između tri konstitutivna naroda koji, kako kaže, pritišću BiH u procesu prema EU.

Izrazio je i bojazan da će se nakon sljedećih izbora 2022. godine, ako se ne promijeni izborni zakon, hrvatski narod „ponovno biti eliminiran kao konstitutivan onemogućavanjem da glasovi hrvatskog naroda budu implementirani u rezultate izbora”.

„Za Hrvatsku je vrlo važno da BiH što prije uspostavi funkcionalne institucije, da ide ubrzano prema europskom putu jer Hrvatska graniči s BIH na 1000 kilometara”, kazao je Ljubić naglasivši kako je očuvanje hrvatske konstitutivnosti i ravnopravnosti “ljepilo” BiH.

Iznio je pritom primjedbe na način na koji hrvatski mediji, među kojim i Hina, izvještavaju o događajima u BiH.

Komentari