Božinovićev prijedlog: Zbog migranata svim građanima uzeti biometrijske podatke?

Cropix

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o obradi biometrijskih podataka čiji je cilj omogućiti pouzdaniju i lakšu identifikaciju stranaca.

Osim lakše identifikacije stranaca novi zakon o obradi biometrijskih podataka će i hrvatskim građanima pomoći u zaštititi osobnih podataka i spriječiti krađe identiteta, kazao je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je da će zakon omogućiti pouzdaniju, pristupačniju i lakšu identifikaciju stranaca u hrvatskim i europskim informacijskim sustavima temeljem više biometrijskih podataka, posebno otisaka prstiju. “To će spriječiti zlouporabe te pridonijeti djelotvornijem osiguranju prava na azil u slučajevima kada je to opravdano”, ocijenio je ministar.

Podsjetio je da je jedan od glavnih problema kod nezakonitih migracija i povezanih nedjela identifikacija stranaca bez osobnih isprava.



Skupine stranih državljana zatečene u nedozvoljenom kretanju kroz Hrvatsku o sebi daju lažne identifikacijske podatke, a strani državljani koji su počinitelji kaznenih djela prikazuju sebe kao jednu od žrtava kako bi izbjegli kazneni progon, ustvrdio je Božinović.

Komentari