BOŽINOVIĆ: Zasad je utvrđeno da je bila avio-bomba i da je bio upaljač

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je navode zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) da je balističkim vještačenjem vojnog drona, koji je pao na Zagreb, utvrđeno kako je riječ o avio-bombi s pripadajućim upaljačem.

– Nastavlja se rad po predmetu drona. Zasad je utvrđeno da je bila avio-bomba i da je bio upaljač. Što se tiče ostalih vještačenja, to je nešto što nalaže Državno odvjetništvo (DORH), kazao je Božinović.

Na upit o količini eksploziva u dronu, Božinović je rekao da se može pozvati samo na priopćenje DORH-a.

– Po zakonu jedino DORH može istraživati i jedino oni mogu davati informacije, dodao je.



Upitan znači li to da premijer i ministar obrane nisu smjeli objavljivati informacije o dronu, Božinović je odgovorio kako ”zna samo ovo od DORH-a”.

Zagrebački ŽDO je priopćio da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o avio-bombi s pripadajućim upaljačem te kako se o tragovima eksploziva još ne može donijeti konačni zaključak.

Vojna letjelica pala je u Zagrebu prije gotovo dva tjedna, a premijer Andrej Plenković u petak je izjavio kako imaju pouzdane i provjerene informacije da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerojatnije riječ bila o avio-bombi koja je eksplodirala u tlu.

Ministar Božinović je istaknuo da je ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak danas prijavila prijetnje policiji.

Podsjetimo, tvrdnje ministrice Tramišak da prima prijetnje jer nije produljila ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software već ga dodijelila Fini oporba je ranije nazvala i zabrinjavajućim i sumnjivim te se pitala zašto ih nije prijavila policiji.

Rekao je i da je kriza u Ukrajini bez presedana i da se trebamo što bolje pripremiti.

Komentari