Božinović: Za nekoliko jadranskih županija i teritorija, 26. srpnja stupaju na snagu nužne epidemiološke mjere, traju do 15. kolovoza

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Broj oboljelih od koronavirusa raste, a epidemiološka situacija u pojedinim županijama je upozoravajuća, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva na sjednici Vlade. Zbog toga je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova najavio set novih mjera.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite održanoj u petak članovi Stožera iznijeli su nove podatke.

Na početku je Vili Beroš, ministar zdravstva rekao da je 47,7 posto cijepljeno odraslog stanovništva u jednoj dozi cijepljenja.

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a je istaknuo kako je u petak 176 novozaraženih od Covida-19, a prije tjedan dana bilo je 131, a prije dva tjedna 87 je bilo novozaraženih.



Beroš je dalje govorio kako je “delta soj među nama i to nas tjera na oprez”. “Nezahvalno je govoriti o tome što će se događati dalje. Prolongiranje cijepljenja i nepridržavanje epidemioloških mjera put su u ‘crveno’. Kome to treba?”, istaknuo je ministar.

“Sami možemo prolongirati turističku sezonu i uzrokovati pozitivne efekte. Virus je i dalje oko nas i opreza nikad dosta. Ne trebamo vjerovati nekim prorocima i teoretičarima zavjere. Vjerujmo struci, medicini i znanstvenicima. Morate uzeti u obzir koliki je znanstveni potencijal i koliko je novaca uloženo u istraživanja protiv ove bolesti”, rekao je Beroš.

‘Loptica je na građanima’, rekao je Beroš

Dodao je kako imamo dovoljan broj cjepiva, a cijepljenje je prošireno i na ostale čak i turiste. Omogućeni su punktovi diljem Lijepe naše, cjepitelji…mobilni timovi, radi se na daljnjoj edukaciji.

“Loptica je sad na građanima jer svi moramo uprijeti u istom smjeru kako bi prevladali učinke ove epidemije”, naglasio je ministar zdravstva.

Alemka Markotić, šefica Infektološke klinike dr. Fran Mihaljević je rekla kako imamo “delta ljeto”. Oko 70 posto svih inficiranih prosječno u Europi su infekcije uzrokovane delta varijantom, a može se očekivati i više od 80 posto.

“Najčešće inficirana je većinom mlada populacija koja je aktivna i posjećuje masovna okupljanja i to je definirano kao najveći rizik. Mlađa populacija za sada nije dala povećanu hospitalizaciju, no u najvećem riziku su starije osobe od 55 godina i one koji imaju različite komorbiditete”, rekla je Alemka Markotić.

Dodala je da i oni koji su dva puta cijepljeni mogu biti pod povećanim rizikom ako se ne drže epidemioloških mjera i ako su pod rizikom. Značajna preporuka ide prema učiteljima i profesorima u školama.

“Snažni napori usmjerit će se na razvoj raznih lijekova. Veliki napori se dalje usmjeravaju. I cjepivo Moderna vjerojatno će dobiti preporuku za cijepljenje djece od 12 do 18 godina. Visoki postotak cijepljenih nisu završili sa teškom kliničkom slikom i smrtnim ishodom. Oni stariji, koji nisu cijepljeni moraju jako paziti da ne dolaze u rizične situacije”, naglasila je Alemka Markotić.

Uvođenje nužnih epidemioloških mjera

Božinović je rekao kako je Stožer donio odluku za uvođenje nužnih epidemioloških mjera za nekoliko županija i gradova u jadranskoj Hrvatskoj –  Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju te za Grad Novalju.

To su zabrana događanja svih okupljanja gdje je prisutno više od 50 osoba osim ako je riječ o okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s covid potvrdom i neće sudjelovati više od 1000 osoba.

Javna događanja mogu trajati najdulje do 24 sata. Održavanje privatnih svečanosti i okupljanja dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih mjera, ako na svečanosti nije prisutno više od 15 osoba (prije je bilo 30), više od toga je bilo samo uz covid potvrde.

Ograničavanje broja osoba koji mogu biti u ugostiteljskim objektima iz kategorije barovi na najviše 1000 gostiju. Sajmovi i ostali oblici mogu se održavati samo ako dobiju suglasnost lokalnog stožera.

Sportska događanja mogu biti samo ako gledatelji imaju digitalne covid potvrde.

Organizatori javnih događanja i okupljanja obvezni su najkasnije sedam dana prije održavanja okupljanja poslati obavijest o namjeri organiziranja lokalnom stožeru na čijem području će se to održati te zatražiti prethodnu suglasnost. Odluku je obvezno donijeti u roku od dva dana te uputiti zahtjev županijskom stožeru, a oni su pak obvezni donijeti svoju odluku u roku od dva dana i dostaviti nazad odluku.

U ponedjeljak, 26. srpnja stupaju na snagu te odluke, a traju do 15. kolovoza.

Podsjetimo, na rast broja novozaraženih upozorio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je pozvao na oprez i dodao da se na Jadranu uvode dodatne restrikcije.

“Posebno je uočljivo da su najveći brojevi slučajeva u četiri dalmatinske županije koje su sve turističke destinacije i zbog toga će Stožer u tom djelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze, kako bismo tako kontrolirali događaje s većim brojem ljudi, dakle veća okupljanja, izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone”, istaknuo je Plenković na sjednici Vlade.

Komentari