Božinović: Ugostitelji koji krše mjere izgubit će pravo na potpore, nove mjere početkom travnja

Ministar Davor Božinović komentirao je kršenje mjera u ugostiteljskim objektima te rekao da vlasnici koji krše mjere neće dobiti potpore.

“Nas ne zanima je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili što drugo, bitno je da registrirano kršenje epidemioloških mjera odgovorne osobe, ako se radi o okupljanjima, ili vlasnicima objekata, ako su ugostiteljski objekti. Ravnateljstvo civilne zaštite poslat će popis tih pravnih osoba Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i te pravne osobe izgubit će pravo na potpore”, poručio je na konferenciji Stožera.

Dodao je: “Mi ćemo razgovarati ovaj tjedan o mjerama koje možemo donijeti, ali ovaj pristup bi trebao ostati, ali ne do Uskrsa, nego dok se epidemiološka situacija ne poboljša. Ove mjere istječu s krajem ovog mjeseca, početkom travnja ćemo donijeti nove mjere. Hoće li biti produženje ili će biti restriktivnije ovisi o svima nama”.

Rekao je da će napraviti okvir koji je ozbiljan, koliko će biti ozbiljan u praksi ovisit će o tome koliko uspiju uvjeriti sve koji se ne pridržavaju mjera da se pridržavaju.



“Neće sigurno nijedna institucija provjeravati koliki razmak držite u privatnim prostorima. Manje više sve je jasno da i od onih koji imaju poslove, koji organiziraju i građana da o svima ovisi hoćemo li uspjeti izgurati ovu turističku sezonu, kako bi i olakšali da strani državljani dođu u Hrvatsku. Mi ćemo neke stvari oko covid-putovnica implementirati i prije nego što se donesu u EU. Oni koji su ili preboljeli ili su cijepljeni ili imaju test koji je odobren u EU će moći ući u Hrvatsku”.

Navodi da je Stožer  usvojio prijedlog Dubrovačko-neretvanske da se njihove restriktivne mjere prošire na cijelu županiju, dosad je bio dio općina kod Dubrovnika.  “Donio je odluku i stožer Karlovačke županije. Vidite da je situacija različita od županije do županije. Imamo dvije susjedne županije, Istarsku i Primorsko-goransku, u jednoj je najveća, u drugoj najmanja. Zato su te inspekcije krenule”.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi da nemaju prijava žarišta. “Imamo dojavu iz Splitsko-dalmatinskoj županiji da se u 20 slučajeva radi o studentima koji su došli studirati u Hrvatsku, ima jedno manje grupiranje u svećeničkom domu, ostalo sve je horizontalno širenje virusa u populaciji”.

Govorio je o problemu starosti pacijenata kod pojedinih liječnika koji imaju više starijih pacijenata te kazao kako je poslan dopis da se cjepiva usmjere više prema obiteljskim liječnicima koji imaju stariju dobnu sliku pacijenata, prenosi N1.

“HZJZ ima orjentacijske podatke o tome koliko se ljudi nije htjelo cijepiti AstraZenecom, zato smo se jutros vlastitim primjerom htjeli pokazati poruku povjerenja. Volio bi da to rezultira vraćanjem povjerenja u AstraZenecinom cjepiva. Sve je više podataka koji govore da je AstraZenecino cjepivo sigurno, a čak i učinkovito prema nekim novim varijantama. Osobna odgovornost uz poštivanje mjera je i dalje važna uz cijepljenje, to je osnovno, rekao je Beroš.

Članovi Stožera nisu imali podatak o broju osoba koje su odbile cijepiti se AstraZenecinim cjepivom.

Komentari