Božinović: Ubojica i žrtve bili su poznati policiji, ali nije bilo naznaka da bi se moglo dogoditi ubojstvo

Bruno Konjevic / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je u ponedjeljak da su splitski trostruki ubojica i njegove žrtve od ranije poznati policiji, ali nije bilo poveznica ili naznaka da bi se moglo dogoditi takvo ubojstvo.

“Oni jesu bili od ranije poznati policiji po nekim drugim djelima, ali nije bilo nikakve veze koja bi ih spajala u konkretnom djelu, i koja bi bila neka vrsta naznake da bi se moglo dogoditi što se dogodilo”, izjavio je Božinović novinarima u Banskim dvorima.

Tri osobe ubijene su u subotu iz vatrenog oružja u središtu Splita, nakon čega je policija uhitila 25-godišnjeg Filipa Zavadlava.

Božinović ističe da je zabrinut percepcijom i osjećajem javnosti i građana o ubojstvu, budući da se na društvenim mrežama pojavilo mnoštvo komentara koji slave Zavadlava jer je likvidirao trojicu pripadnika krim-miljea i optužuju policiju da ne radi svoj posao.



“Ova konferencija je sazvana sa ciljem da bismo ukazali da je policija i u ovom slučaju radila svoj posao profesionalno, nije imala nikakva saznanja koja bi povezala počinitelja s osobama koje su poginule”, rekao je Božinović.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u subotu je prije Policijske uprave splitsko-dalmatinske objavio na svojem Facebook profilu da je trostruki ubojica uhićen,na što Božinović kaže kako mu on nije dao tu informaciju i ne zna kako je gradonačelnik do nje došao.

“Vidio sam to obraćanje, a vidio sam i obraćanje policije koja kaže da nije mogao dobiti tu informaciju od njih. Ja mu nisam mogao dati tu informaciju, u trenutku kada sam se čuo s njime tada još nije bila uhićena osoba koja se povezuje”, ustvrdio je Božinović.

Policija promptno reagirala na sve dojave

Ubojica i troje poginulih od prije su bili poznati policiji zbog nezakonitih radnji, a Božinović napominje da policija nije nadležna za ono što se kasnije, nakon prijava i sudskog procesa, događa s osumnjičenicima.

Naglasio je kako je u cijelom slučaju policija postupila vrlo promptno i profesionalno. “Reagirali su na sve dojave koje su do njih došle”, naglasio je.

Zanijekao je tvrdnje da je policija reagirala tek kada je vidjela snimku ubojice kako šeće s automatskim oružjem splitskim ulicama. “Snimka nije bila jedini i prvi trag po kojem je policija djelovala”, ustvrdio je.

Kriminalističkim istraživanjem nastojat će se utvrditi kako je ubojica došao u posjed oružja, najavio je Božinović dodajući da će policija “sigurno pojačati neke mjere”, pa i komunikaciju s javnosti.

“Policijska uprava Splitsko-dalmatinska i policija na nacionalnoj razini imaju vrlo dobre pokazatelje učinkovitosti svojega rada. Moj je cilj, zbog percepcije građana, da uvjerim javnost da će policija nastaviti sa svim svojim aktivnostima koje već daju ozbiljne rezultate. Nastavit ćemo taj posao”, kaže Božinović.

Na kritiku predsjednice Kolinde GrabarKitarović, koja je na Twitteru ocijenila da je neprihvatljiva sporost i neučinkovitost hrvatskog pravosuđa, Božinović je naglasio da može govoriti u ime MUP-a. “Posao je policije da javno komuniciramo gdje smo i što poduzimamo o nekom slučaju”, rekao je.

Komentari