Božinović: U ovom trenutku ne razmišljamo ni o kakvim novim mjerama

Uvođenje covid potvrda od ponedjeljka, 4. listopada komentirao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Rekao je da uvođenje nije zapelo.

“Od početka se komuniciralo da će biti od početka listopada, netko je to preveo prvi listopada, ali mislim da je to logično kad govorimo o početku listopada i o uvođenju nekog novog načina rada da se krene od prvog radnog dana u tjednu”, rekao je.

Komentirao je i do kad će trajati plaćanje države zaposlenicima.



“Pa sigurno neće bez ikakvih ograničenja vremenskih naravno, ali vidjet ćemo naravno. Idemo prvo korak po korak”, istaknuo je Božinović.

Dodao je kako “sigurno neće biti plaćeno cijelo vrijeme, a kad će se odluka o prestanku plaćanja dogoditi o tome ćemo također odlučiti, međutim sad je najvažnije i sama svrha uvođenja potvrda da se zaštite oni koji su najranjiviji u ovoj krizi, a to su prije svega bolesnici i stariji ljudi”.

Istaknuo je da se ne razmišlja o obveznom cijepljenju te da je naglasak na edukaciji.

“Moramo povratiti povjerenje u znanost jer znanost je ta koja je spasila ljudsku rasu kroz stoljeća i znanost će nas izvući i iz ove pandemije, iz nekih drugih pandemija i moramo iskoristit to da ljude educiramo kako bi bili spremi i kako nam se neke dvojbe koje nam se danas postavljaju, ne bi postavljale u budućnosti. To je ta logika”, rekao je ministar.

Božinović je komentirao mogući dolazak četvrtog vala koronavirusa i postrožavanje mjera.

“Kad govorimo o valu u ovom trenutku mi imamo već nekih sedam do deset dana, ja bih kazao ravnu crtu, na visokim brojevima, ali ipak ravna crta. Vidjet ćemo hoće li budućnost tu ravnu crtu okrenuti prema gore ili prema dolje odnosno prema većem ili manjem broju slučajeva. Nadamo se ovome drugome. U ovom trenutku ne razmišljamo ni o kakvim mjerama. Mislimo da su one pogođene. Mi smo ipak došli u tu ravnu crtu bez nikakvih novih restrikcija osim što smo dali cijeli niz uputa za različite sektore”, istaknuo je Božinović za RTL.

Komentari