Božinović tvrdi da je Plenkovićev pristup odgovoran: Moramo sagledati problem sigurnosti sa svih aspekata prije nego sazovemo sjednicu vijeća

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je zatražio predsjednik Zoran Milanović treba kvalitetno pripremiti zbog čega će angažirati koordinaciju domovinske sigurnosti.

“Mi u vladi od prvog dana radimo i razgovaramo o svemu vezano za teški zločin s elementima terorističkog akta”, rekao je Davor Božinović novinarima u Jastrebarskom, upitan treba li doći do sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je zatražio predsjednik Milanović.

Najavio je da će se angažirati koordinacija za domovinsku sigurnost, što će biti poznato danas ili sutra.

Objasnio je da takvu sjednicu koju sazivaju predsjednik i premijer treba kvalitetno pripremiti sa svih aspekata izvršne vlati, što znači da će biti uključeni svi resori i ministri koji na temu napada na Markovu trgu, ali i radikalizacije u društvu i govora mržnje trebaju dati doprinos raspravi. “Tek nakon toga to treba ići na višu razinu”, smatra Božinović.



Upitan je li neodgovorno od premijera što već nije sazvao sjednicu vijeća, rekao je da su u koordinaciji domovinske sigurnosti uključene sve sastavnice sigurnosnog sustava u Hrvatskoj, uključujući i osobe koje imenuje predsjednik republike.

“Ovo je odgovoran pristup zato što moramo sagledati taj problem sa svih aspekata i trebaju se uključiti stručne službe koje se time bave kako bi se pripremio kvalitetan materijal”, istaknuo je Božinović.

Komentirajući napise Guardiana o navodnom prošlotjednom zlostavljanju migranata od strane hrvatske policije, rekao je da su taj list i konkretni novinar već više puta objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, što se na kraju pokazalo neutemeljenim.

Zanimljivim smatra da nikad nisu rekli ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje na granici, koliko je ljudi i trudnica spasila.

Ranije optužbe su se pokazale neutemeljenima, no policija će istražiti i nove optužbe zbog sebe, MUP-a i Republike Hrvatske, zaključio je Božinović.

Komentari