Božinović: Teško je reći kada možemo očekivati napredak oko zarobljenog Hrvata

screenshot

Teško je u ovom trenutku reći kada bismo mogli očekivati napredak po pitanju hrvatskog državljanina u Ukrajini kojeg su zarobile ruske snage, rekao je u nedjelju hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Hrvatska čini sve i činit će i dalje, naravno da je situacija otežana činjenicom da su njega uhitile ruske snage, međutim mi smo se prije svega kroz diplomatsku službu oko toga informirali, nastavit ćemo se informirati, pratiti, tražiti odgovore na pitanja, prije svega ona koja zanimaju njegovu obitelj. To nam je i ustavna i zakonska obaveza”, rekao je Božinović novinarima u Zagrebu.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je objavilo da je u Ukrajini zarobljen hrvatski državljanin te da u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Ruski mediji prenijeli su da je u Mariupolju zarobljen “hrvatski plaćenik”.

“S obzirom na sve okolnosti ja ne mogu u ovom trenutku predvidjeti u kojem trenutku bi tu mogli očekivati neki napredak”, naglasio je ministar.



Plenkovićev posjet snažna državnička gesta
Istaknuo je da su svi oni “koji su se eventualno našli u situaciji da sudjeluju u tom ratu, to učinili na vlastitu odgovornost i u vlastitoj organizaciji” te da država u to ni na koji način nije uključena, a o sigurnosnim pitanjima nije želio ništa komentirati.

Božinović je podsjetio da se u nedjelju u Ukrajini nalaze premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i unutarnjih poslova Gordan Grlić Radman koji održavaju sastanke s čelništvom te napadnute zemlje.

“Mislim da je taj posjet jedna snažna i državnička gesta, ali i znak podrške Ukrajini koja traje od prvog dana ruske agresije”, rekao je.

Posjet premijera Plenkovića odvija se gotovo dva i pol mjeseca nakon početka ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače.

“Mislim da se ovaj posjet hrvatskog predsjednika vlade ničim ne razlikuje od posjeta nekoliko premijera prije nekog vremena, glavnog tajnika UN-a, državnog tajnika SAD-a i ministra obrane, predsjednika Europskog vijeća i predsjednice Europske komisije, i taj posjet je u gabaritima onoga kako se organiziraju posjeti” s obzirom na sigurnosnu situaciju u toj zemlji, istaknuo je ministar Božinović.

Podsjetio je da je Hrvatska uputila razne vrste pomoći Ukrajini, na donatorskoj konferenciji u četvrtak u Varšavi obvezala se na pet milijuna eura pomoći, te da u zemlji boravi više od 17.000 ukrajinskih izbjeglica.

 

Komentari