Božinović: Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Pokušavamo da taj balans bude održiv

Nacionalni stožer danas je održao press konferenciju. Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera komentirao je popuštanje mjera i ostale aktualnosti. 

“Sve ove poruke koje ste čuli. Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan. Pokušavamo da taj balans bude održiv. Sjećate se prije par mjeseci smo bili u situaciji i razgovarali s ugostiteljima kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Preventivno smo s njima razgovarali na Ksaveru. Tada su nam brojevi počeli rasti, nažalost”, rekao je Davor Božinović.

Božinović o prosvjedu na Trgu bana Jelačića

“I tada jedna od glavnih poruka je bila da zapravo trebamo ići u zatvaranje tih objekata. Javno mnijenje se okrenulo u tu stranu i mi smo pokušavali vidjeti hoće li se mjere koje su određene provoditi, ali rezultati su bili takvi da to nije bio slučaj. Zato su zatvoreni prije dva mjeseca. Od tada je disciplinirano ponašanje građana, brojevi su nam počeli padati i padaju već 6 tjedana. Ali nisu došli na razinu koja je zanemariva. Ja sam vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, ali to nitko nije obećavao niti rekao. Rekli smo da ćemo pratiti situaciju”, dodao je.

Komentirao je i situaciju u Europi

“Vidite kako se situacija promijenila u Europi. Portugalu sad šalju pomoć. Stvari se mogu vrlo brzo promijeniti. Mi smo popustili. Nama djeca idu u školu. U Sloveniji prosvjeduju jer djeca ne idu u školu. Kod nas je registrirano 215.00 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000 što znači da je najveći dio poduzetnika otvoren”, kazao je.



“Mi činimo sve kako bi bilo otvoreno što više toga, 15.2 će ići novi set mjera i promišljat ćemo o svemu. Hrvatska koja ima najliberalnije mjere u EU je u poziciji da trpimo kritike koje nisu opravdane. Razumijemo da su oni kojima je zatvoreno u teškoj situaciji, ali možemo se komparativno usporediti s drugim zemljama. Kad su naši kafići u 10. mjesecu radili, drugdje su bili zatvoreni. Imate policijski sat, kod nas toga nema i to smo rekli da neće biti. Sve što smo radili do sad, koliko god to netko želi prikazati, tu nema mjesta nikakvoj represiji. Nastavit ćemo raditi ovako u ovoj situaciji. Dakle, mjere nisu, kao što je netko htio reći, nisu ljudi bolesni samo od covida. Zato to i radimo da nam ne bi zdravstveni sustav kolabirao, da se sve bolnice ne bi posvetile samo covid bolesnicima. U 11. mjesecu je taj sustav bio pod velikim opterećenjem”, pojasnio je.

Božinović je upitan o tome zašto je odobrena Festa Sv Vlaha.

“Ne mislim da je odluka bila pogrešna, organizatori su nam poslali prijedlog epidemiološkog okvira i sve je svedeno na dvije manifestacije. Nemam informaciju da nešto prolazi, a da nije u skladu s mjerama. Rekli smo ako se postavi dobar okvir. Sveti Vlaho je tradicija. Ovo je minimalno naprema onome što je bila ta festa”, rekao je Božinović.

Komentari